Over ons

Deze website is in 2020 gelanceerd door een paar pionierende rattenjagers, die een ecologisch aanpak van rattenoverlast willen promoten. Onderdeel daarvan is het bevorderen van de vakbekwaamheid en dat heeft geleid tot de opleiding “SvR: Schietvaardigheid voor Rattenjagers“. Intussen zijn we een collectief met zo’n 140 gekwalificeerde rattenjagers. Vanuit dit collectief is in 2022 EraNed ontstaan, die als branchevereniging de belangen van het collectief van rattenjagers behartigen. Anders dan RATTENJAGERS.NL is EraNed een echte vereniging met een bestuur en leden. De EraNed-leden vormen de “harde kern” van het collectief van rattenjagers.

Het collectief RATTENJAGERS.NL is zeer actief. Op de website en in de Whatsapp-community wordt veelvuldig gecommuniceerd en staan individuele rattenjagers elkaar met raad en daad bij. Door het delen van ervaringen kan ons vakgebied zich razendsnel ontwikkelen. De resultaten daarvan krijgen vervolgens weer een plek in de opleiding en het handboek voor de rattenjager.

De opleiding is ontstaan in een workshop in mei 2021 op de schietbaan van Schietsport Vereniging Baarn. Er waren 8 deskundigen betrokken, die ieder op hun gebied een bijdrage konden leveren. Samen hebben we ons gebogen over de eisen voor vakbekwaamheid van rattenjagers. Wij hebben een aantal leerzame zaterdagen doorgebracht op de schietbaan in de bossen nabij paleis Soestdijk en hebben vooral veel plezier gehad bij het ontwikkelen van onze idee├źn. In de zomer van 2021 hebben Henk Fennema en Jos Kruis keihard gewerkt aan de cursus, een cursusboek en zijn we promotie gaan maken voor onze nieuwe opleiding.

Intussen ligt er een compleet handboek en is de opleiding inhoudelijk tot in detail uitgewerkt. De cursus is in 2021 t/m 2023 vijftien keer gegeven en er zijn nu 140 gekwalificeerde rattenjagers. Er ligt een planning voor meer cursussen in 2024. De eerstvolgende cursus is in maart 2024.

Rattenjagers die zich hebben gekwalificeerd mogen lid worden van ons collectief, waarin zij zich kunnen presenteren als professional. Door samen te werken kunnen we van elkaar leren en de Ratslagmethode perfectioneren. We laten zien dat wij ons vak serieus nemen en samen bieden wij een verantwoord en diervriendelijk alternatief voor het gebruik van rattengif.

Opmerking: In ons collectief zitten een aantal jachtaktehouders. Deze hebben onze opleiding gedaan en zijn nu als professionele rattenjager actief.

Toets schietvaardigheid onder toezicht van instructeurs

Wij nodigen actieve rattenjagers (die niet onze cursus hebben gevolgd) uit om aan te sluiten. We veronderstellen wel dat het gekwalificeerde professionals zijn met KAD-diploma of jachtakte, een inschrijving in het handelsregister (KvK) en de bereidheid om zich op de schietbaan te kwalificeren voor de ratslagmethode.

Verder lezen…