Over ons

Deze website is in 2020 gelanceerd door een paar pionierende rattenjagers, die zich inzetten voor een meer ecologisch en verantwoorde aanpak van rattenoverlast. Onderdeel daarvan is het bevorderen van de vakbekwaamheid en dat heeft geleid tot de opleiding “VSvR: Vakbekwaamheid en Schietvaardigheid voor Rattenjagers“.

Intussen zijn we een collectief met 173 gekwalificeerde rattenjagers. Vanuit dit collectief van vrijwilligers is in 2022 de branchevereniging EraNed ontstaan. Deze behartigt de belangen van de professionele rattenjagers. EraNed is een echte vereniging met een bestuur en leden. De EraNed-leden vormen de “harde kern” van het collectief van rattenjagers.

Het collectief RATTENJAGERS.NL is een actieve club. Op de website en in de Whatsapp-community wordt veelvuldig gecommuniceerd en staan individuele rattenjagers elkaar met raad en daad bij. Door het delen van kennis en ervaringen kan ons vakgebied zich razendsnel ontwikkelen. De resultaten daarvan krijgen vervolgens weer een plek in de opleiding en het “Handboek voor de rattenjager“.

De opleiding is ontstaan in een workshop in mei 2021 op de schietbaan van Schietsport Vereniging Baarn. Er waren 8 deskundigen bijeen, die ieder op hun gebied een bijdrage konden leveren. Samen hebben we ons gebogen over de eisen voor vakbekwaamheid van rattenjagers. Wij hebben een aantal leerzame zaterdagen doorgebracht op de schietbaan in de bossen nabij paleis Soestdijk en hebben veel plezier gehad bij het uitwerken van onze idee├źn. In de zomer van 2021 hebben Henk Fennema en Jos Kruis hard gewerkt aan de cursus, een cursusboek en zijn we promotie gaan maken voor onze nieuwe opleiding.

Intussen ligt er een compleet handboek en is de opleiding inhoudelijk tot in detail uitgewerkt. De cursus is in 2021 t/m 2024 negentien keer gegeven en er zijn nu 173 gekwalificeerde rattenjagers. Er ligt een planning voor meer cursussen in 2024. De eerstvolgende cursus is in augustus 2024.

Rattenjagers die zich hebben gekwalificeerd mogen lid worden van ons collectief, waarin zij zich kunnen presenteren als professional. Door samen te werken kunnen we van elkaar leren en de Ratslagmethode perfectioneren. We laten zien dat wij ons vak serieus nemen en wij bieden een verantwoord alternatief voor het gebruik van klemmen en rattengif.

Opmerking: In ons collectief zitten een aantal jachtaktehouders. Deze hebben onze opleiding gedaan en zijn nu als professionele rattenjager actief.

Toets schietvaardigheid onder toezicht van instructeurs

Wij nodigen actieve rattenjagers (die niet onze cursus hebben gevolgd) uit om aan te sluiten. We veronderstellen wel dat het gekwalificeerde professionals zijn met KAD-diploma of jachtakte, een inschrijving in het handelsregister (KvK) en de bereidheid om op onze schietbaan de schietvaardigheidstoets af te leggen.

Verder lezen…