Hikmicro Alpex LRF 4K

Tijdens  mijn bezoek aan de IWA Outdoor Classics beurs in Neurenberg kwam ik in gesprek met de mensen van Hickmicro. Ik vroeg ze vanaf welke afstand de Alpex LRF kon meten en het antwoord was vanaf een meter of 6. Voor mij was dit de aanleiding om deze kijker eens te testen. Weer terug in Nederland maakte ik de afspraak met de vertegenwoordiger en binnen een paar dagen lag de kijker bij mij thuis.

Hikmicro Alpex 4K A50EL LRF

Na eerst eens een uurtje achter de handleiding te hebben gezeten om de knoppen/menu te leren kennen monteerde ik de kijker op mijn FX impact. Ik zetten een doel op 13 meter (achter in mijn tuin) en deed een meting. Vervolgens deed ik een paar stappen dichterbij en meet nogmaals. Tot mijn verbazing werkte het meten niet op afstanden korter dan 10 meter. Een flinke teleurstelling. Maar ik was benieuwd naar wat de kijker wel kon dus…

Op de schietbaan

Zero instellen op 25 meter afstand was kinderspel. Je moet wel even weten hoe het werkt maar dit is bij de andere kijkers niet anders.  Het zero instellen via de app lukte mij niet, maar omdat het via de kijker zelf super eenvoudig is heb ik hier verder geen aandacht aan besteed. Data invoeren in de ballistische calculator ging ook prima. Wat opvalt is dat je geen vormfactor en kogelgewicht hoeft in te voeren.

Doelen neergezet op 10, 15, 20 en 25 meter. Ballistische calculator aangezet en,…. Op iedere afstand schoot hij perfect. Ik was verbaast. Het was voor mij wel even wennen omdat de ATN kijker het draadkruis aanpast en je dus maar 1 richtpunt hebt en bij deze verschijnt er een 2e kruisje, die je moet gebruiken als je niet op zero afstand schiet.

Bediening

Het menu bedien je met een grote knop, die bovenop je kijker zit. Door deze in te drukken kom je in het menu, door te draaien kan je door het menu scrollen. Lang indrukken is terug. Dit werkte voor mij prima. Dezelfde knop gebruik je ook om in en uit te zoomen

Verder een aan/uit knop op, één knopje voor foto/video en één om te meten. Lekker simpel.  Je kan ook nog de picture in picture inschakelen, dit heb ik verder niet getest.

Beeld

Over de kwaliteit van het beeld kan ik kort zijn, zowel de ATN als de Pard kunnen hier niet aan tippen. Het beeld is haarscherp te krijgen. Ook in de nachtstand met behulp van je eigen IR lamp is het beeld top.
Let op: De IR-lamp wordt niet meegeleverd!

Zoom

Deze kijker heeft een zoom bereik van 3,5 – 28x

Handig is de instelling waarmee je in stappen kan inzoomen. Standaard zoom je in door te draaien totdat je de zoom bereikt die je wenst. Alternatief is om in stappen te zoomen. Je begint met 3,5x  dan 1 klik naar 7x nog een klik naar 14 x en vervolgens 1 klik naar 28x. De laatste instelling is voor mij favoriet.

Afstand meten doe je op minimum zoom, vervolgens 2 klikjes met de zoom-knop en je zit op 14 x. Supersnel. De 28x zoom is leuk voor op de schietbaan.

Afstand meten (10 – 1000 meter)

De richtkijker kan meten vanaf 10 meter. Bij metingen op kortere afstand krijg je een foutmelding. Dat is jammer, want veel ratten worden binnen 10 meter afgeschoten.
In je display staat rechts onderin een vierkantje, dit is je richtpunt voor het meten. Wat opvalt in het donker is dat hij op iedere afstand ook daadwerkelijk op dit vierkantje meet.

Je moet uitgezoomd meten! (Op 7x zoom gaat nog net) Meten doe je met de meetknop. Die zit op een logische plek en is in het donker makkelijk te vinden. Je meting staat dan rechtsboven in je display maar die verdwijnt kort daarna. Dit is een beetje jammer. Tevens zie je onder de meting de correctie staan. Staat er geen correctie, dan is de ballistische calculator uitgeschakeld.

De LRF kan je instellen van 1x meten of 5 seconden meten, oplopend in stapjes naar 60 seconden meten. 1x meten is voor ons rattenjagers prima en lekker snel. In het donker zie je de flits duidelijk. Ik moet nog ervaren of de ratten dit ook merken.

Storingen/vastlopen

Tijdens het gebruik kon ik de kijker niet betrappen op storingen, hij deed het gewoon altijd.

Hikmicro Sight App

De kijker kan foto’s en video’s maken. Bediening via 1 knopje is simpel, knopje kort in drukken en foto is gemaakt, knopje lang indrukken en video opnemen start, weer indrukken is stop. Er zit ook Recoil Activated Video (RAV) op, maar dat werkt niet met mijn wapen, De terugslag is te gering.

Via de app kan je de foto’s of video’s makkelijk naar je telefoon kopiëren. Ook software updates zijn te zien in de app en met een simpele handeling instaleer je die direct op je kijker. Verder heb ik weinig aandacht besteed aan de app in de praktijk gebruik ik deze nauwelijks.

Aanbeveling

Omdat deze richtkijker pas meet vanaf 10 meter is de kijker nog niet geschikt voor onze cursus en de ratslagmethode. Wij schieten immers op afstanden tussen 5 en 25 meter.

Schiet je op afstanden vanaf 10 meter en verder dan is deze kijker in een woord fantastisch. Ik overweeg er toch een aan te schaffen. Ik wil dan wel een 2e wapen om zo een set te hebben voor binnen (korte afstanden) en een voor buiten (vanaf 10 meter).

Opmerking: Na overleg met de vertegenwoordiger van Hikmicro begreep ik dat ze druk bezig zijn met de ontwikkeling van een kijker speciaal geschikt voor lucht en klein kaliber wapens. Deze moet gaan meten vanaf 5 meter. Vol verwachting klopt mijn hart.

2 gedachten aan “Hikmicro Alpex LRF 4K”

  1. Heb nu een atn om de cursus te kunnen doen (ratten jagers) maar ik kan er nog niet mee wat ik met de Hikmicro kon.
    Kleine knopjes. Geef mij de draaiwiel en maar van de Hikmicro.

  2. Hoi heb de kijker een paar dagen gebruikt. Het schieten op 10 meter ging prima dichterbij schiet ik meestal toch niet. Het allergrootste nadeel vond ik het gewicht is twee keer zo zwaar als een Pard DS35 en dan komt de IR-lamp er nog bij. Ps: Hij is erg groot en heb hem retour gestuurd. Beeld is wel super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *