Opleiding

De opleiding voor professionele rattenjagers steunt op de kennis van Jos Kruis en Henk Fennema. Zij zijn ervaren rattenjagers. Jos Kruis heeft zich vanaf 2010 toegelegd op het verantwoord afschieten van ratten in de omgeving van Houten. Hij is bekend geworden als schrijver van de website Erfschutter.nl. Hij heeft in samenwerking met Henk Fennema de praktijkgerichte opleiding SvR: Schietvaardigheid voor Rattenjagers ontwikkeld.

Henk Fennema is een door KAD gekwalificeerde rattenjager. Daarnaast is hij een KNSA-gecertificeerde schietinstructeur. De praktijkgerichte insteek van de opleiding op de schietbanen van SV Baarn is vooral zijn idee.

De opleiding duurt 3 weken (3 lesdagen met tussenpozen van 1 week). Het vraagt van de cursist voorbereiding (lezen) en huiswerk (oefenen en sleutelen). Houdt rekening met een extra studiebelasting van zo’n 15 uur per week. De opleiding wordt ondersteund met een instructieboek waar cursisten zich kunnen inlezen op de te behandelen lesstof. Daarvoor gebruiken we het “RATSLAG Handboek voor de Rattenjager“.

In dit boek beschrijft Jos Kruis zijn methode tot in detail. Hij besteedt veel aandacht aan wet- en regelgeving om beoefenaren en overheden te helpen om de Ratslagmethode verantwoord en legaal in Nederland te kunnen invoeren. Ook pleit hij voor een integrale aanpak (IPM-procedure) van rattenoverlast, waarbij voorkomen van overlast voorop staat.

De opleiding duurt 3 weken (3 lesdagen met tussenpozen van 1 week).
Totaal 60 uur studiebelasting

Het handboek is zodanig compleet, dat het los van de cursus een bruikbaar boek is. Ook achtertuinschutters en schutters die zich bezighouden met het wedstrijdschieten in de discipline Hunter Field Target (HFT) kunnen veel leren uit dit boek.

De opleiding wordt door de provincies Utrecht, Friesland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg erkent als bewijs van deskundigheid en zij verlenen op het diploma een ontheffing. Uiteraard zijn er nog wel meer eisen zoals een inschrijving in de KvK, een aansprakelijkheidsverzekering en soms een draagverlof. Provincie Drenthe geeft geen ontheffingen en gedoogt het rattenjagen. Zij hebben er geen problemen mee dat ratten op particulier terrein met luchtbuksen worden afgeschoten. Wij zijn in gesprek met de overige provincies om onze opleiding geaccrediteerd te krijgen. Ook pleiten wij ervoor dat provincies hun beleid m.b.t. ontheffingen wat meer harmoniseren.

Experiment: Wij organiseren herexamens voor de kandidaten die eerder de schiettoets niet hebben gehaald. Bij die gelegenheid willen we ook ervaren professionele rattenjagers in de gelegenheid stellen om zich in een examenmiddag te kwalificeren. Zie bericht: “Ervaren rattenjagers willen instappen”

Benieuwd naar de cursus of de examens? Klik HIER

19 gedachten aan “Opleiding”

 1. Goedendag.

  Is de opleiding rattenjager niet weer een soort geldklopperij vanuit de overheid?
  Ik schiet al jaren ratten en toen was er nog niks over een opleiding of vergunningen enkel een ontheffing.
  En ik zie net op de televisie dat het niet geschikt is voor een hobby schutter terwijl ik ze juist voor de hobby schiet.

 2. Beste Jos en Henk,

  Ik was havenmeester en muzikant toen de Corona ons overviel. Voor mij betekende dit, dat mijn inkomen halveerde, maar ook dat mijn plan om na mijn pensionering nog wat bij te verdienen met muziek heel onzeker werd. Ook mijn hobby, de schietsport Hunter Field target HFT kwam op een laag pitje te staan.

  Op enig moment hoorde ik dat er sinds 2018 door gekwalificeerde schutters op ratten gejaagd kon worden. Na enig speurwerk vond ik informatie over de cursus voor de Ratslagmethode. Het was voor mij zoiets van 1+1=2.

  Schieten kon ik wel, maar in het donker op ratten jagen is iets heel anders. De cursus heeft me veel
  andere zaken geleerd, over b.v. nachtzicht, wetgeving en het gedrag van ratten.
  Mede dank zij het diploma van Ratslag kon ik, na het regelen van nog een aantal formaliteiten, ontheffingen krijgen in de provincies Utrecht en Noord Brabant. Inmiddels heb ik ook een draagverlof
  voor mijn luchtbuks. Ik ben dus in het bezit van alle benodigde paperassen om me echt rattenbestrijder te noemen.

  Inmiddels heeft mijn hobby, HFT, ook weer een heel seizoen doorgang gevonden. HFT is eigenlijk een simulatie van wat de Engelsen “pest control” noemen. Het bestrijden van plaagdieren. Het is het schieten op metalen modellen van plaagdieren. Deze modellen staan opgesteld op afstanden tussen 7,2 en 42 meter, zonder dat de schutter weet op welke afstand ze staan.

  Ik ben er trots op dat ik dit jaar het Nederlands kampioenschap, bestaande uit 17 wedstrijden, als tweede ben geëindigd. Alleen de wereldkampioen is me voor gebleven.

  Dank jullie voor de geweldige cursus!!!

 3. Bedankt Jos en Henk voor deze leerzame opleiding!
  We hebben met zijn allen veel ervaringen en kunde van jullie opgedaan omtrent de praktijkgedeelte en de bijbehorende theorie!
  Nogmaals bedankt!

  Vriendelijke groet Albert Hofstra

 4. Beste Jos en Henk,

  Ik wil jullie graag bedanken voor jullie inzet tijdens de cursus. Het aangename (de koffie, de humor en de aangename sfeer mede dankzij mede cursisten) stond in samenspraak met goede informatie, een fijn handboek en een flink potje praktijk / training, borg voor een perfecte cursus.

  Kortom, een fijne en leerzame cursus waar ik heel veel profijt van zal hebben.

  Bedankt mannen!
  En met vriendelijke groet,

  Peter Streefland

 5. Jos en Henk ik heb het erg naar mijn zin gehad tevens heb ik veel geleerd. De manier van uitleg en vertellen en hoe jullie de curcus in elkaar hebben gezet is heel makkelijk te begrijpen en op te nemen.Ik wil jullie hartelijk danken voor de tijd die jullie hebben genomen om een goed geweer voor mij te regelen. Echt een top curcus een aanrader voor allen die dit beroep willen uitoefenen.

 6. Gisteren ben ik geslaagd voor de opleiding Rattenjager gegeven door Jos Kruis en Henk Fennema.
  Een hele leuke en zeer leerzame cursus, die werd gehouden op een super mooie locatie, gegeven door 2 mensen met een schat aan ervaring en kunde wat ze ook nog eens goed kunnen over brengen.
  Ik heb er veel geleerd maar er ook zeker van genoten.
  Nu op naar een officiële ontheffing van de provincie en op naar vele tevreden klanten.
  Groet Henk van der Meer

 7. Jos en Henk, bedankt voor de de goed opgezette en doordachte cursus die jullie hebben gegeven, in november heb ik deze gevolgd. Jullie hebben veel pionierswerk verricht voordat je met opgedane ervaringen deze cursus op een goed onderbouwde en praktijk gerichte wijze aan ons hebt kunnen geven. Op deze wijze ratten bestrijden geeft ons als uitvoerders een goed verhaal richting onze klanten. We doden dieren, maar dit gebeurd op goed doordachte wijze. In de huidige tijd heb je een onderbouwd verhaal nodig om je op de kaart te zetten met dit werk. Ik heb ervaring in de muskusrattenbestrijding en weet hoe belangrijk het is om professionaliteit uit stralen in een beroepsgroep waar je dieren bestrijd. Ik hoop dat de provincies bij het verstrekken van ontheffingen in gaan zien dat dit een zorgvuldige en succesvolle wijze is om bruine- en zwarte ratten te bestrijden. Zonder gebruik van gif met risico op resistentie en doorvergiftiging. En zonder gebruik van klemmen met kans op bijvangsten en dierenleed wat daar bij kan horen. Laat deze opleiding een start zijn van een doorbraak om voor ons aan ontheffingen te komen in alle provincies. Het begin is er inmiddels.
  Groet,
  Joop Leeuwis

 8. Ik ben erg blij dat ik aan deze cursus deel heb kunnen nemen.Het is een zeer praktijk gericht programma waar ik erg veel van heb opgestoken.Ik ben er ook van overtuigd de de “ratslag methode”de beste methode is om overlast van ratten aan te pakken.

 9. Ik heb de septembercursus gevolgd en ben daar erg tevreden over.
  Na inschrijving kreeg ik al snel het cursusboek thuisgestuurd. Door middel van dit boek, wat erg makkelijk wegleest en de cursus schietvaardigheid, krijg je een uitstekende startpositie, om aan de slag te gaan als rattenjager.
  De achtergrond informatie in het boek is erg leerzaam, maar ook tijdens de cursus wordt hier ook veel aandacht aan besteed.
  De aandacht die besteed wordt aan de schiethouding en andere tips van de “meesters” zijn zijn voor mij erg ondersteunend en leerzaam geweest.

  De manier van instructie die door Jos Kruis en Henk Fennema gebruikt wordt tijdens de cursus is duidelijk, opbouwend, afwisselend, vermakelijk maar bovenal professioneel en erg leerzaam.

 10. De cursus Rattenjagers was een leerzame ervaring , mede door instructeurs Jos en Henk, waarbij Jos zijn expertise deelde rond alle huidige in en outs van het op zo humaan mogelijk wijze bestrijden van te veel ratten, waarbij ook respect is voor dit bijzondere dier, waar helaas soms de populatie te groot wordt en op gepaste wijze dit weer kan worden teruggebracht naar een acceptabele populatie, iets waar ik zeker achter sta.

  Henk is echt een specialist op het veilige gebruik van het gereedschap dat wij als Rattenjagers hiervoor gebruiken en veiligheid maar ook kennis rond het gebruik van het gereedschap wordt door hem positief gedeeld en aangevuld met kennis van Jos.

  Wat hierbij ook goed tot zijn recht komt is dat zij beide ook Rattenjagers zijn en zij na het toetsen van de cursisten deze toevoegen als mede Rattenjagers, iets wat zeker nodig is wil de Rattenjager bestaansrecht en erkenning opbouwen.

  Dus voor de serieuze Rattenjager een leerzame cursus.

  Kees Bogaart
  Rattenjager Zuid-Holland

 11. Beste Cursisten (vrienden),

  Dank je wel voor deze lovende woorden. Ook voor de opmerkingen en tips die enkelen van jullie nog naar mijn persoonlijke mail hebben gestuurd. De belangrijkste vraag van jullie (een goed cursusboek) is bijna ingelost. De proefdrukken van het Handboek voor de Rattenjager zijn onderweg en na de finale redactie laat ik er een aantal afdrukken. Jullie krijgen deze binnenkort toegestuurd.

  Ook namens Henk Fennema, hartelijk dank voor jullie enthousiasme.

  Met vriendelijke groeten,
  Jos Kruis

 12. Jos en Henk zijn een gedegen team welke de cursisten een goede basis kennis mee geven betreffende veiligheid, ballistiek, materiaal en schietvaardigheid. Een cursus die een must is voor de plaagdier bestrijder die de plagen te lijf wil gaan met PCP buks.

  Het zou verplicht moeten worden mensen deze cursus te laten doen voor ze met een PCP het veld in te sturen. Humaan schieten (trefzekerheid) en veiligheid staan dan ook hoog in het vaandel in deze cursus.

  Jos en Henk enorm bedankt voor alle gedeelde kennis en kunde. Ik hoop jullie snel nog een keer te zien.

  MVGR.
  Bram Bervaes
  Schaakrat
  06-29249325

 13. Beste Jos en Henk,
  Zeer veel geleerd echt een verrijking voor degene die serieus met rattenbestrijding bezig zijn.
  Hopelijk gaat deze cursus de impact krijgen waar we als ongedierte bestrijder/ rattenjager eigenlijk al zo lang op zitten te wachten. Nogmaals bedankt.
  Ps: leuke groep gehad om een en ander mee te delen en uit te wisselen 👍👍👍

 14. De kennis en ervaring van Henk en Jos uit de praktijk gecombineerd met theorie en de begeleiding tijdens de praktijkoefeningen maken het een waardevolle cursus.
  Een aanrader.

 15. Bijzonder interessante en leerzame cursus. Goed verzorgd en kundig begeleid door Jos en Henk. Echt een aanrader!

 16. Een zeer gedegen opleiding van een hoge standaard. Zowel techniek als bv ballistische kennis en alle aspecten om een verantwoord aandeel te zijn in een IPM-benadering van rattenbestrijding. De verworven kennis werd omgezet in praktijktraining waarbij alleen een juist schot humaan en doeltreffend is. Er was een uitstekend samengaan van theorie en praktijk, alle studie en trainingsdagen. Beide docenten beschikken over didactische en pedagogische kwaliteiten. Kortom een prima opleiding.

 17. Henk en Jos, ontzettend bedankt voor de zeer leerzame cursus! Ik begon de cursus met weinig schietervaring en groepjes zo groot als een sinaasappel maar dankzij jullie zijn het nu groepjes van een euromunt geworden! Snel de opgedane kennis maar eens in de praktijk uitoefenen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *