Cursus VSvR

De cursus “Vakbekwaamheid & Schietvaardigheid voor Rattenjagers” steunt op de kennis die beschikbaar is in dit collectief. De instructeurs zijn Jos Kruis en Henk Fennema. Zij zijn ervaren rattenjagers.

Jos Kruis heeft zich vanaf 2010 toegelegd op het verantwoord afschieten van ratten in de omgeving van Houten. Hij is bekend geworden als schrijver van de website Erfschutter.nl en is expert op het gebied van luchtdrukwapens en ballistiek. Jos heeft een ontheffing van de provincies Utrecht, Friesland, Limburg en Noord-Brabant en een draagverlof.

Henk Fennema is een door KAD gekwalificeerde rattenjager. Daarnaast is hij al 15 jaar een KNSA-gecertificeerde schietinstructeur. Hij is deskundig op allerlei vuur/luchtdruk-wapens en is een bevlogen schietinstructeur. De praktijkgerichte insteek van de cursus op de schietbanen van “SV Baarn & Omstreken” is zijn idee. Hij is ook secretaris van deze schietvereniging in Baarn. Henk heeft een ontheffing van de provincie Utrecht en een draagverlof.

Wij maken voor de cursus gebruik van de buitenbaan van de schietvereniging. Deze bevind zich in de bossen van paleis Soestdijk.

De opleiding duurt 2 weken (3 lesdagen met tussenpozen van 1 week). Het vraagt van de cursist voorbereiding (lezen) en huiswerk (oefenen en sleutelen). De theoretische kennis wordt getoetst met een online toets-platform. Houdt rekening met een extra studiebelasting van zo’n 15 uur per week. De opleiding wordt ondersteund met een handboek waar cursisten zich kunnen inlezen op de te behandelen lesstof.

De opleiding duurt 2 weken (3 lesdagen met tussenpozen van 1 week).
Totaal 60 uur studiebelasting

Klik om te vergroten

Dit “Handboek voor de Rattenjager” is gemakkelijk leesbaar en los van de cursus te bestellen en te gebruiken.

Achtertuinschutters en schutters die zich bezighouden met het wedstrijdschieten in de discipline Hunter Field Target (HFT) kunnen ook veel leren uit dit boek.

De opleiding wordt door de provincies Utrecht, Friesland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg erkent als bewijs van deskundigheid en zij verlenen op het certificaat een ontheffing. Uiteraard zijn er nog wel meer eisen zoals een inschrijving in de KvK, een aansprakelijkheidsverzekering en soms een draagverlof van de politie. De provincie Drenthe geeft geen ontheffingen en gedoogt het rattenjagen. Wij zijn in gesprek met de overige provincies om onze opleiding geaccrediteerd te krijgen.

Wij organiseren herexamens voor de kandidaten die eerder de schiettoets niet hebben gehaald. Bij die gelegenheid stellen we ook ervaren professionele rattenjagers in de gelegenheid om zich te kwalificeren. Zie bericht: “Ervaren rattenjagers willen instappen”

Benieuwd naar de cursusplanning of de examen datums? Klik HIER

44 gedachten aan “Cursus VSvR”

 1. Met veel plezier heb ik de cursus VSvR bij Jos en Henk gevolgd. In een kleine groep heb ik in een korte tijd veel van beiden geleerd, zodat ik op een verantwoorde wijze aan de slag kan gaan.
  Ga zo door Jos en Henk en nogmaals bedankt!

 2. Beste Jos en Henk bedankt voor de leerzame cursus theorie en praktijk ook ik heb wat bijgeleerd zeker een aanrader en sta open om eventueel jaarlijks een schietproef te doen zou dit nodig zijn Mvg John

 3. Dag Jos en Henk,

  Mooie cursus die goed aansluit op de praktijk en voldoende theoretische context biedt. Als dierplaagbeheerser kan ik nu vooruit met de basis die gelegd is.
  Mijn dank! Theo

 4. Jos en Henk,

  Heel erg bedankt voor alle kennis en ervaring die jullie met ons gedeeld hebben. Het lesboek, 3 dagen cursus op een prachtige schietbaan en een kleine groep mede cursisten heeft ervoor gezorgd dat ik klaar om op rattenjacht te gaan. Ik ben deze cursus begonnen zonder enige ervaring met het schieten, en nu schiet ik alles in de 🎯. Ik kan iedereen die op een humane manier ratten wil bestrijden deze cursus van harte aanbevelen!

 5. In 3 weken tijd van geen idee van alle termen en apparatuur naar alle kennis in huis die je nodig hebt! Dat kan hier. Echt een gedegen opleiding die je gewoon moet volgen als je professioneel en humaan ratten wil gaan schieten. Bedankt Henk en Jos voor de waardevolle kennis!

 6. Beste Henk en Jos ,
  Hartelijk dank voor de gedeelde kennis en de zeer leerzame cursus,
  Zowel het theorie gedeelte als het praktijk gedeelte vond ik erg verhelderend en ondanks dat ik dacht best wel wat schiet ervaring te hebben , heb ik van jullie toch veel bij geleerd,
  En Jos ik realiseer me dat er door jou al veel ambtelijke plooien zijn glad gestreken waarvan rattenjagers nu en in de toekomst ook profiteren , dus ook daarvoor hartelijk dank en ga wat mij betreft vooral zo door

 7. Vorige week met succes de cursus ratslag gevolgt
  Een echte aanrader voor de toekomstige rattenjager.
  Jos en Henk bedankt voor de duidelijk uitleg en succes met de nieuwe kandidaten.
  Groeten Dennis Bloemen

 8. Jos en Henk,
  Beiden bedankt voor de leerstof VSvR en de hulp bij de schietvaardigheidstrainingen. Zeer leerzaam en hopelijk leidt deze opleiding ook tot een hogere waardering bij de diverse (provinciale) instanties. Ben ervan overtuigd dat de via deze opleiding gekwalificeerde rattenjager een waardevolle, kundige en zinvolle bijdrage levert in de bestrijding van rattenoverlast.

 9. Jos en Henk bedankt voor de lessen, alle info en handvaten deze 3 afgelopen zaterdagen
  Ik heb hier veel meer inzicht door gekregen en ook veel van geleerd.
  Ik zal ook zeker voor belangstellenden deze cursus en boek aanraden.
  Ook de rest van de zaterdag groep maart ’24 bedankt voor de gezelligheid en tips.
  Happy Hunting
  Groetjes Ronnie

 10. Gisteren de derde cursusdag gehad en de schietvaardigheid behaald. Ik heb veel van jullie geleerd Henk en Jos, en zeker ook de plezierige en professionele wijze van instructie en onderwijs gewaardeerd. De drie cursusdagen vlogen voorbij en ga deze dagen missen. Natuurlijk houden we contact via de website rattenjagers om op de hoogte te blijven van de ervaringen van collega’s en van de ontwikkelingen binnen het werkveld. Inmiddels heb ik mij al ingeschreven bij de KvK onder de bedrijfsnaam ‘Norvegicus’, opdrachten gehad en al enkele vaste contacten verkregen. Jullie cursus heeft zeker bijgedragen aan mijn enthousiasme om een bedrijf te starten en de benodigde professionele werkstandaard te bereiken. Dank daarvoor. We houden contact.

 11. Beste Henk en Jos,
  In mei heb ik bij jullie de cursus “Schietvaardigheid voor Rattenjagers” gevolgd. Wat een feestje. Jammer dat het zo kort was. In eerste instantie geleerd om goed om te gaan met de apparatuur. Zuiver leren schieten en veel geleerd over het gedrag van ratten. Nu in het najaar de theorie in praktijk brengen. Best spannend de eerste paar keer. Ook daar wordt door jullie aandacht aan besteed. Zeer leerzame avond gehad met Jos op een oefenboerderij. Ik kan deze cursus iedereen aanbevelen. Jos nogmaals heel erg bedankt voor alles wat je voor ons heb gedaan en na de cursus nog steeds doet. Echt top!

 12. ik heb het boek gekocht en gelezen maar naar aanleiding van dit boek heb ik contact opgenomen met de provincie overijssel omdat ik vragen had omtrent de ontheffing ed.
  de provincie heeft persoonlijk contact met mij opgenomen met de mededeling dat de bruine en zwarte rat eind 2023/begin 2024 op de nationale vrijstellingslijst komt waardoor je totaal geen ontheffing meer nodig bent.
  een evt vakbekwaamheidcursus dmv schieten en of theoretische cursus bij welke instantie dan ook is dan automatisch ook niet meer nodig.

  1. Dag Marco, dank voor je bericht. Heb zelf vorig jaar ook gebeld met een alleraardigste meneer van de provincie die aangaf dat ratten schieten ontheffingsvrij zou worden, maar dat je ook geen opleiding a la ratslag nodig zou hebben is nieuw voor mij. Scheelt wel een forse investering in een ATN met ballistische rangefinder trouwen…

   Hopelijk niet al te veel cowboys op de boerenerven… Begrijp ik je nou goed dat het zelfs landelijk wordt vrijgegeven? Alleen op bedrijven of ook binnen de bebouwde kom?

  2. Marco,
   Vooralsnog kom ik ratten niet tegen op de nationale vrijstellingslijst. Dus jouw bericht moet ik weerleggen. Overigens geldt zo’n vrijstelling alleen voor jachtakte houders. Ook zij hebben dan een ontheffing nodig voor het gebruik van nachtzicht apparatuur en nacht jagen. Zonder jachtakte heb heb je voor het Rattenjagen altijd een ontheffing nodig.

 13. Beste Henk en Jos
  Wat een geweldig gave ervaring om deze cursus te volgen!
  Jos, jouw nauwgezette uiteenzettingen in je boek, accuraat, zoals een ingenieur betaamt, en zonder onnodige ballast.
  Henk, een echte leraar/instructeur, rustig, geduldig, begrijpen hoe een leerling denkt… perfect!
  Zoveel geleerd, fijne kneepjes: kijk je schiet nu een streepje; je staat dan niet stabiel achter je stok, ontspan je hand, of, en wat ben je nu vergeten?….
  Maar naast het leren schieten wat uiteraard super belangrijk is , toch ook het omgaan met het instellen van de ballistische calculator en andere handelingen die door veel te doen een vertrouwd ritueel worden voorafgaand en tijdens het schieten.
  Alles om ervoor te zorgen dat je zo’n ratje netjes en humaan en zonder enig lijden naar de andere wereld helpt… zoals dat hoort.
  Ik heb groot respect voor wat jullie beiden hebben ontwikkeld en neergezet; een standaard om te volgen

  Nogmaals, heel veel dank!

 14. Bedankt voor deze leerzame cursus.
  Zonder deze cursus was het mij nooit gelukt om ook maar één rat raak te schieten. De begeleiding was super. Een duidelijke uitleg. Ook was er veel ruimte om van je fouten te leren.

 15. Beste Jos en Henk, dank voor jullie begeleiding tijdens de cursus. Aanvankelijk wilde het schieten niet lukken. Maar dankzij jullie technische hulp en tips is het toch goed gekomen en ben ik geslaagd. Zowel op het gebied van het vak als schutter als ook op het vlak waar het gaat om het gedrag van de rat heb ik het nodige opgestoken. Lovenswaardig is de manier waarop jullie met respect over het dier spreken. De cursus is een aanrader. Chapeau!!

 16. Ik heb in mei 2023 de cursus
  Gevolgd.

  Ben een aantal weken voor die tijd gestart met het handboek Ratslag daar al heel veel informatie uit kunnen halen.
  En toen in mei 3 zaterdagen naar Baarn geweest.
  Waren leerzame en gezellige dagen .
  Jos en Henk bedankt

 17. Jos en Henk, bedankt voor de leerzame opleiding en alle adviezen, tips en feedback.
  Als sportschutter weer wat bijgeleerd en weer wat afgeleerd 🙂 al met al was het een onvergetelijke ervaring.
  Hoop dat deze opleiding de nieuwe standaard gaat worden voor professionele rattenjagers in Nederland.
  Ga zo door en veel succes met het geven van deze unieke opleiding.
  Ook wil ik mijn mede cursisten bedanken voor hun tips en adviezen in het veld.

 18. Beste Henk en Jos,

  Bedankt voor deze gezellige en leerzame cursus.
  Ik heb er veel van opgestoken.
  Dat ik straks als ratten jager op deze website kom te staan vind ik positief.
  Groet Jaco Jacobs

 19. Afgelopen vrijdag, 31-03-2023, geslaagd voor de cursus rattenjagen. Was een hele leuke, leerzame en tot nieuwe inzicht leidende opleiding. Henk en Jos zijn gedreven en vakkundige leermeesters die het vak op een geweldige manier overdragen . Ik vond het zelfs jammer dat de cursus alweer zo snel voorbij was. Hartelijk dank voor de mooie, gezellige en leerzame dagen!

 20. Jos en henk nogmaals bedankt voor deze leerzame cursus. Hoewel de theorie in eerste instantie wat rauw op mijn dak viel, en ik er zeker wel een paar uur niet van heb kunnen slapen of dit nog goed zou komen, was het op de laatste dag dat alles bij elkaar kwam, en het kwartje bij mij viel, en de cursus positief heb kunnen afsluiten.
  Heel veel geleerd, en een goede opstap voor iedereen die verder wil op dit gebied.
  Nogmaals bedankt!!

 21. Beste Jos en Henk,

  Ik wil jullie bedanken voor deze leerzame cursus, ik sta versteld van jullie expertise en deskundigheid op dit vlak , een laagdrempelige benadering en prettige omgang met de cursisten. Echt een aanrader voor elke voor de toekomstige rattenjager.
  Groet Charles Vleeming (100)

 22. Goedendag.

  Is de opleiding rattenjager niet weer een soort geldklopperij vanuit de overheid?
  Ik schiet al jaren ratten en toen was er nog niks over een opleiding of vergunningen enkel een ontheffing.
  En ik zie net op de televisie dat het niet geschikt is voor een hobby schutter terwijl ik ze juist voor de hobby schiet.

   1. Ik schiet niet alle dieren maar ratten die schade aanrichten, en het is hobby want zodra je er geld voor gaat berekenen is het een beroep.
    Het is op eigen terrein.

   2. daar ben ik het mee eens. in mijn ogen moeten alle dieren een plaats hebben . het gaat er alleen om om een goede balans te hebben. het schieten zelf mag een hobby zijn. het bestrijden van ongedierte in dit geval ratten kan een goede 2e bron van inkomsten zijn. maar net als het ethische geval van het hobbymatig schieten van ratten zit er ook wel risico aan het schieten van ratten voor je levensonderhoud. in deze twee dus het schieten op basis van een financiële vergoeding of het schieten voor de lol zou ook een balans in moeten zitten. nog het dood schieten van dieren is niet de bedoeling. maar van uit het opzicht van dieren welzijn lijkt me uitroeiing ook niet echt een optie. maar hogere getalen schieten dn strikt noodzakelijk is is toch iets dat gemakkelijk op de loer ligt als het aantal dode ratten bepalend is voor de opbrengst van de betreffende opdracht. bij de desbetreffende klant. het bestrijden van ratten met gif of klemmen vind ik een vreselijke praktijk. het leed is niet voor te stellen. en het lucht wapen kan daar een goede oplossing voor zijn zoals reeds bewezen.

 23. Beste Jos en Henk,

  Ik was havenmeester en muzikant toen de Corona ons overviel. Voor mij betekende dit, dat mijn inkomen halveerde, maar ook dat mijn plan om na mijn pensionering nog wat bij te verdienen met muziek heel onzeker werd. Ook mijn hobby, de schietsport Hunter Field target HFT kwam op een laag pitje te staan.

  Op enig moment hoorde ik dat er sinds 2018 door gekwalificeerde schutters op ratten gejaagd kon worden. Na enig speurwerk vond ik informatie over de cursus voor de Ratslagmethode. Het was voor mij zoiets van 1+1=2.

  Schieten kon ik wel, maar in het donker op ratten jagen is iets heel anders. De cursus heeft me veel
  andere zaken geleerd, over b.v. nachtzicht, wetgeving en het gedrag van ratten.
  Mede dank zij het diploma van Ratslag kon ik, na het regelen van nog een aantal formaliteiten, ontheffingen krijgen in de provincies Utrecht en Noord Brabant. Inmiddels heb ik ook een draagverlof
  voor mijn luchtbuks. Ik ben dus in het bezit van alle benodigde paperassen om me echt rattenbestrijder te noemen.

  Inmiddels heeft mijn hobby, HFT, ook weer een heel seizoen doorgang gevonden. HFT is eigenlijk een simulatie van wat de Engelsen “pest control” noemen. Het bestrijden van plaagdieren. Het is het schieten op metalen modellen van plaagdieren. Deze modellen staan opgesteld op afstanden tussen 7,2 en 42 meter, zonder dat de schutter weet op welke afstand ze staan.

  Ik ben er trots op dat ik dit jaar het Nederlands kampioenschap, bestaande uit 17 wedstrijden, als tweede ben geëindigd. Alleen de wereldkampioen is me voor gebleven.

  Dank jullie voor de geweldige cursus!!!

 24. Bedankt Jos en Henk voor deze leerzame opleiding!
  We hebben met zijn allen veel ervaringen en kunde van jullie opgedaan omtrent de praktijkgedeelte en de bijbehorende theorie!
  Nogmaals bedankt!

  Vriendelijke groet Albert Hofstra

 25. Beste Jos en Henk,

  Ik wil jullie graag bedanken voor jullie inzet tijdens de cursus. Het aangename (de koffie, de humor en de aangename sfeer mede dankzij mede cursisten) stond in samenspraak met goede informatie, een fijn handboek en een flink potje praktijk / training, borg voor een perfecte cursus.

  Kortom, een fijne en leerzame cursus waar ik heel veel profijt van zal hebben.

  Bedankt mannen!
  En met vriendelijke groet,

  Peter Streefland

 26. Jos en Henk ik heb het erg naar mijn zin gehad tevens heb ik veel geleerd. De manier van uitleg en vertellen en hoe jullie de curcus in elkaar hebben gezet is heel makkelijk te begrijpen en op te nemen.Ik wil jullie hartelijk danken voor de tijd die jullie hebben genomen om een goed geweer voor mij te regelen. Echt een top curcus een aanrader voor allen die dit beroep willen uitoefenen.

 27. Gisteren ben ik geslaagd voor de opleiding Rattenjager gegeven door Jos Kruis en Henk Fennema.
  Een hele leuke en zeer leerzame cursus, die werd gehouden op een super mooie locatie, gegeven door 2 mensen met een schat aan ervaring en kunde wat ze ook nog eens goed kunnen over brengen.
  Ik heb er veel geleerd maar er ook zeker van genoten.
  Nu op naar een officiële ontheffing van de provincie en op naar vele tevreden klanten.
  Groet Henk van der Meer

 28. Jos en Henk, bedankt voor de de goed opgezette en doordachte cursus die jullie hebben gegeven, in november heb ik deze gevolgd. Jullie hebben veel pionierswerk verricht voordat je met opgedane ervaringen deze cursus op een goed onderbouwde en praktijk gerichte wijze aan ons hebt kunnen geven. Op deze wijze ratten bestrijden geeft ons als uitvoerders een goed verhaal richting onze klanten. We doden dieren, maar dit gebeurd op goed doordachte wijze. In de huidige tijd heb je een onderbouwd verhaal nodig om je op de kaart te zetten met dit werk. Ik heb ervaring in de muskusrattenbestrijding en weet hoe belangrijk het is om professionaliteit uit stralen in een beroepsgroep waar je dieren bestrijd. Ik hoop dat de provincies bij het verstrekken van ontheffingen in gaan zien dat dit een zorgvuldige en succesvolle wijze is om bruine- en zwarte ratten te bestrijden. Zonder gebruik van gif met risico op resistentie en doorvergiftiging. En zonder gebruik van klemmen met kans op bijvangsten en dierenleed wat daar bij kan horen. Laat deze opleiding een start zijn van een doorbraak om voor ons aan ontheffingen te komen in alle provincies. Het begin is er inmiddels.
  Groet,
  Joop Leeuwis

 29. Ik ben erg blij dat ik aan deze cursus deel heb kunnen nemen.Het is een zeer praktijk gericht programma waar ik erg veel van heb opgestoken.Ik ben er ook van overtuigd de de “ratslag methode”de beste methode is om overlast van ratten aan te pakken.

 30. Ik heb de septembercursus gevolgd en ben daar erg tevreden over.
  Na inschrijving kreeg ik al snel het cursusboek thuisgestuurd. Door middel van dit boek, wat erg makkelijk wegleest en de cursus schietvaardigheid, krijg je een uitstekende startpositie, om aan de slag te gaan als rattenjager.
  De achtergrond informatie in het boek is erg leerzaam, maar ook tijdens de cursus wordt hier ook veel aandacht aan besteed.
  De aandacht die besteed wordt aan de schiethouding en andere tips van de “meesters” zijn zijn voor mij erg ondersteunend en leerzaam geweest.

  De manier van instructie die door Jos Kruis en Henk Fennema gebruikt wordt tijdens de cursus is duidelijk, opbouwend, afwisselend, vermakelijk maar bovenal professioneel en erg leerzaam.

 31. De cursus Rattenjagers was een leerzame ervaring , mede door instructeurs Jos en Henk, waarbij Jos zijn expertise deelde rond alle huidige in en outs van het op zo humaan mogelijk wijze bestrijden van te veel ratten, waarbij ook respect is voor dit bijzondere dier, waar helaas soms de populatie te groot wordt en op gepaste wijze dit weer kan worden teruggebracht naar een acceptabele populatie, iets waar ik zeker achter sta.

  Henk is echt een specialist op het veilige gebruik van het gereedschap dat wij als Rattenjagers hiervoor gebruiken en veiligheid maar ook kennis rond het gebruik van het gereedschap wordt door hem positief gedeeld en aangevuld met kennis van Jos.

  Wat hierbij ook goed tot zijn recht komt is dat zij beide ook Rattenjagers zijn en zij na het toetsen van de cursisten deze toevoegen als mede Rattenjagers, iets wat zeker nodig is wil de Rattenjager bestaansrecht en erkenning opbouwen.

  Dus voor de serieuze Rattenjager een leerzame cursus.

  Kees Bogaart
  Rattenjager Zuid-Holland

 32. Beste Cursisten (vrienden),

  Dank je wel voor deze lovende woorden. Ook voor de opmerkingen en tips die enkelen van jullie nog naar mijn persoonlijke mail hebben gestuurd. De belangrijkste vraag van jullie (een goed cursusboek) is bijna ingelost. De proefdrukken van het Handboek voor de Rattenjager zijn onderweg en na de finale redactie laat ik er een aantal afdrukken. Jullie krijgen deze binnenkort toegestuurd.

  Ook namens Henk Fennema, hartelijk dank voor jullie enthousiasme.

  Met vriendelijke groeten,
  Jos Kruis

 33. Jos en Henk zijn een gedegen team welke de cursisten een goede basis kennis mee geven betreffende veiligheid, ballistiek, materiaal en schietvaardigheid. Een cursus die een must is voor de plaagdier bestrijder die de plagen te lijf wil gaan met PCP buks.

  Het zou verplicht moeten worden mensen deze cursus te laten doen voor ze met een PCP het veld in te sturen. Humaan schieten (trefzekerheid) en veiligheid staan dan ook hoog in het vaandel in deze cursus.

  Jos en Henk enorm bedankt voor alle gedeelde kennis en kunde. Ik hoop jullie snel nog een keer te zien.

  MVGR.
  Bram Bervaes
  Schaakrat
  06-29249325

 34. Beste Jos en Henk,
  Zeer veel geleerd echt een verrijking voor degene die serieus met rattenbestrijding bezig zijn.
  Hopelijk gaat deze cursus de impact krijgen waar we als ongedierte bestrijder/ rattenjager eigenlijk al zo lang op zitten te wachten. Nogmaals bedankt.
  Ps: leuke groep gehad om een en ander mee te delen en uit te wisselen 👍👍👍

 35. De kennis en ervaring van Henk en Jos uit de praktijk gecombineerd met theorie en de begeleiding tijdens de praktijkoefeningen maken het een waardevolle cursus.
  Een aanrader.

 36. Bijzonder interessante en leerzame cursus. Goed verzorgd en kundig begeleid door Jos en Henk. Echt een aanrader!

 37. Een zeer gedegen opleiding van een hoge standaard. Zowel techniek als bv ballistische kennis en alle aspecten om een verantwoord aandeel te zijn in een IPM-benadering van rattenbestrijding. De verworven kennis werd omgezet in praktijktraining waarbij alleen een juist schot humaan en doeltreffend is. Er was een uitstekend samengaan van theorie en praktijk, alle studie en trainingsdagen. Beide docenten beschikken over didactische en pedagogische kwaliteiten. Kortom een prima opleiding.

 38. Henk en Jos, ontzettend bedankt voor de zeer leerzame cursus! Ik begon de cursus met weinig schietervaring en groepjes zo groot als een sinaasappel maar dankzij jullie zijn het nu groepjes van een euromunt geworden! Snel de opgedane kennis maar eens in de praktijk uitoefenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *