ERANED gaat er toch komen!

Eind december 2020 is de website ERANED gelanceerd als een vereniging van “Ecologische Rattenbestrijders Nederland“. Er was veel enthousiasme en het initiatief leidde tot veel publiciteit. Kranten en Tv-programma’s sprongen erop en daarmee werd het fenomeen rattenjager in één keer bekend bij het grote publiek.

De oprichting van ERANED liep stuk omdat enkele jagers die al ontheffingen van de provincies hadden niet zaten te wachten op professionele ongediertebestrijders, die ook met luchtbuksen aan de slag willen. Intussen zijn we bijna 3 jaar verder en is de professionele rattenjager een bekende verschijning bij bedrijven en particulieren met rattenoverlast.

Het begon met een initiatief van een paar ecologische pioniers om rattenpopulaties zonder het gebruik van gif effectief aan te pakken met klemmen, luchtbuksen, fretjes en honden. De aanpak van de rattenjager werkt overigens ook voor muizen. Intussen is de beweging uitgegroeid tot een aantal collectieven, die met kennis van zaken werk maken van de ecologische beheersing van knaagdierpopulaties. Het collectief van RATTENJAGERS.NL is de meest bekende, maar ook de rattenjagers met fretjes en honden timmeren flink aan de weg.

Nieuw initiatief

Eerste schets voor logo

Vanuit het collectief van RATTENJAGERS.NL is de eerste stap gezet naar de oprichting van een vereniging (rechtspersoon). Deze kan meer invloed uitoefenen op instanties die een rol spelen bij het voorkomen van rattenoverlast. Zo wil de vereniging zaken collectief gaan regelen. Denk aan het certificeren en kwalificeren van rattenjagers, het regelen van een collectieve aansprakelijkheidsverzekering, het adviseren van instanties met betrekking tot ontheffingen en het draagverlof. Zo’n vereniging kan ook aanjager zijn van onderzoek naar ecologische alternatieven bij het beheersen van knaagdierpopulaties.

Op een zondagmiddag 21 augustus 2022 is in de kantine van Schietsportvereniging Baarn en Omstreken de eerste vergadering belegd van de 34 leden van de vereniging ERANED (in oprichting). Er is een oprichtingsbestuur geformeerd, dat aan de slag gaat met de formele oprichting van de vereniging. Zodra er meer bekend is laten we dat weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *