Pard DS35 – 50mm – 940nm LRF (Vervolg)

Vorig jaar mei heb ik de Pard al eens op de testbank gehad en met wat mitsen en maren goedgekeurd voor gebruik in onze cursus. Intussen zijn we vijf firmware updates verder en daarmee werd de richtkijker steeds beter. Ik heb gisteren de laatste versie 20231106 geladen en nu ben ik echt enthousiast!

De laatste update zorgde ervoor dat de zoomknop in stappen van 4x, 5x, 6x, 7x, 8x kan inzoomen. Daarmee is het een stuk vlotter dan het inzoomen in stapjes van 0,1x. Ook de functie “Self activated recording” werkt nu perfect. Zelfs voor een luchtbuks met minimale power. Hiermee zijn de meest storende problemen opgelost en ik durf de stelling aan dat de Pard DS35/50/LRF/940 de beste dag/nacht-richtkijker is voor de rattenjager.

De Pard DS35/50/LRF/940 is de beste dag/nacht-richtkijker voor de rattenjager

Met minder pixels dan de ATN X-Sight 5 (3x-15x) en ook minder zoombereik werkt hij lekkerder en geeft een beter beeld. Meer dan 8x zoomen is voor een rattenjager die tot 25 meter schiet helemaal niet interessant. Een rattenjager werkt op korte afstand. Ik schiet veel ratten op minder dan 10 meter en je wilt dan ook dat de kijker daarop kan scherpstellen, de afstand kan meten (LRF) en daarmee ook kan rekenen in de ballistische calculator. De Pard DS35 kan dit nu tot en met 6 meter en geeft daarmee andere merken het nakijken.

Tel hierbij op dat de richtkijker super licht gewicht is, een goed IR-lamp aan boord heeft, supersnel en nauwkeurig de afstand meet, prettig en gemakkelijk te bedienen is en een dubbele set oplaadbare batterijen heeft die je in donker op de tast kunt verwisselen.

Is er dan niets meer te wensen? Ja zeker,…. Gisteravond miste ik een rat die op 3 meter afstand in het stro zat. Ik was verbaast omdat de afstand netjes werd gemeten en de ballistische calculator ook een correctie liet zien. Vandaag heb ik dit nog eens getest en wat blijkt:….. Het apparaat stelt scherp tot zo’n 3 meter. De LRF kan ook afstanden tot 3 meter meten. De ballistische calculator geeft tot 6 meter goede correcties. Bij afstanden van 3, 4 en 5 meter tref je centimeters te laag.

Dan nog een vervelend foutje… Als de “Self activated recording” aanstaat dan gaat dit ook draaien als je het wapen stoot. Ik wil dit opvangen door de kijker na het schot (en de opname) in standby modus te zetten. Tot mijn verdriet gaat de kijker ook in de standby modus een opname maken als het wapen ergens tegenaan stoot. Na de opname komt de kijker vanzelf uit de standby modus en daarmee gaat ook de IR-lamp weer aan. Met andere woorden de Standby modus werk niet in combinatie met de “Self activated recording”.

Wat mij betreft nog één firmware update om deze twee foutjes eruit te halen en hem perfect te maken.

Kortom: Pard streeft met deze richtkijker ATN voorbij en wij bevelen hem van harte aan voor onze cursisten.

Opmerking: Ik krijg van verschillende kanten bericht dat op de website van Pard geen Firmware updates meer staan. Daarom hier een link naar al mijn Firmware-versies voor de Pard DS35.

6 gedachten aan “Pard DS35 – 50mm – 940nm LRF (Vervolg)”

    1. Ik heb 18 maart de Pard ds 35 -50mm gekocht. Daar stond versie 20231109 al standaard op. Het instellingsmenu had zelfs de Nederlandse taal als optie. Daarom inmiddels niet alleen voor Australië. De vergroting gaat ook in 4 stappen. Voor mij was het alleen een beetje vreemd dat het richtkruis pas in de grootste vergroting mee gaat met zijn schaalverdeling. Dit was met mijn Pard NV 008S LRF niet zo, die ging stapsgewijs mee.

  1. Het lijkt dat wij in Nederland de firmware updates niet kunnen downloaden van de Pard site (misschien ligt dat alleen bij mij) en het duurt altijd even voordat Pard.com antwoord op een verzoek om de firmware dan maar per e-mail te zenden. Maar inmiddels heb ik de firmware 20231106 ontvangen van Pard en op mijn DS35 geïnstalleerd. Mocht ik er iemand mee van dienst kunnen zijn e-mail mij maar info@ratpatrouille.nl.

  2. Jos,

    Heb deze firmware versie inderdaad ook mogen proberen bij een collega rattenjager die de Pard had aangeschaft maar niet goed wist hoe ermee overweg te gaan. Heb het wapen voor hem ingesteld en hem wegwijs gemaakt in de bediening van de Pard. Was zelf inderdaad ook enthousiast over de firmware. Heb Pard al aangeschreven om de versie naar mij te sturen maar als jij hem al hebt dan hou ik mij aanbevolen. Wil je de firmware ook naar mij sturen?

    groet
    Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *