Praktijk: Pard NV008S LRF afgekeurd

Een paar maanden geleden keken de rattenjagers reikhalzend uit naar een nieuwe richtkijker van Chinese makelij. De specificaties waren veelbelovend en ook de prijs van dit apparaat ligt aanmerkelijk lager dan die van de ATN 4K Pro.

Ik wilde ‘m snel testen en heb daarvoor een exemplaar in Hongkong besteld. Hij was in Nederland alleen in de versie met 70 mm lens (6,5x – 13x) te koop. Zo’n vergroting van 6,5x is voor een rattenjager onpraktisch omdat hij daarmee een te klein zichtveld heeft op de korte afstand.

De Pard NV008S LRF 940 nm 50mm

Ik heb het model met de 50 mm lens (4,5x – 9x) uitgebreid kunnen testen. Ik heb daar eerder al verslag van gedaan. Het eerste apparaat had een behoorlijke afwijking in de laser rangefinder (LRF) en ik heb dit proberen op te lossen met een firmware-upgrade. Tot mijn verdriet deed de LRF het daarna helemaal niet meer. Met veel moeite en advies van specialisten is het me gelukt om het apparaat weer aan de gang te krijgen, maar het probleem van de afwijkende afstanden was niet opgelost.

Super lichtgewicht kijker op mijn FX Wildcat

Met het idee dat ik misschien een maandagmodel had gekocht heb ik een maand later nog een in Honkong besteld. Deze zat meteen op het hoogste firmware-level. Tot mijn grote teleurstelling werkt ook bij deze de LRF niet goed. Op afstanden tot zo’n 20 m is de afwijking 30% – 40%. Ook de variatie in meetwaarden is groot. Voor een doel op 13 m geeft hij waarden tussen 8 m en 18 m. Daarmee halen we niet de nauwkeurigheid voor de schiettoets voor de ratslagmethode. In de cursussen van september en oktober hadden enkele cursisten hetzelfde probleem. Wij raden onze cursisten nu af om met de Pard te werken.

Daarmee zijn we terug bij af en is de (loodzware) ATN 4K Pro 3-14x nog steeds de enige bruikbare nachtrichtkijker voor de professionele rattenjager.

Wij volgen de ontwikkeling van de Pard op de voet en zullen iedere firmware-upgrade testen, in de hoop dat het probleem wordt opgelost. Zodra we meer weten zullen we dat hier melden.

13 gedachten aan “Praktijk: Pard NV008S LRF afgekeurd”

 1. Beste Jos,
  Ik heb met veel interesse je blog gelezen, maar inmiddels zijn er echt een hoop betere alternatieven op de markt dan Pard. zeker de zelf geïmporteerde versies, dan moet je maar hopen dat je een originele hebt. op welke basis maak je de keuze voor een kijker?

 2. Een range finder is voor mij zeker geen must. Door de oefenen op verschillende afstanden leer je traject van het kogeltje in te schatten.
  verder is er keuze genoeg. Hoezo de ATN de enigste bruikbare kijker voor ratten? Er is tegenwoordig een zeer ruim aanbod; pulsar, Hikmicro, Infiray, Sightmark etc….
  Met een pard 007 (goedkoop) achter op een 1,5-6×42 met parallaxverstelling heb je op korte afstanden een goed blikveld, niet te veel vergroting en kun je het beeld en kruis goed scherp krijgen.
  Dat de RF niet goed werkt op de 008 heeft u bevestigd, maar dat wil niet zeggen dat andere varianten en modellen van dat merk ook allemaal niet deugen natuurlijk.

  1. Sjors, Je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook jaren zonder calculator geschoten. Met goed inschatten van de afstanden en de nodige correctie kan een geoefende sportschutter in 90% van de gevallen een rat pijnloos doden.
   Echter, onze cursisten zijn geen schutters, maar professionele ongediertebestrijders die perfect gereedschap nodig hebben. Zij hebben geen tijd om veel te oefenen. Wij leren ze om met computerondersteuning in 99% van de gevallen een Euro-muntstuk te raken op afstanden tussen 5 en 20 meter. Daar worden ze op getoetst.
   Immers: Ongediertebestrijding is geen sport en dieren doden doe je niet voor de lol.

   1. Hallo Jos, ik snap eerlijk gezegd niet waar dit over gaat. Ik schiet zelf namelijk vanaf dat de pard nv 008s lrf uitkwam met dit apparaat. Ik vind het een waanzinnige kijker en ik schiet tot nu toe gemiddeld tussen de 10 en 120m zonder problemen. Ik vraag me af of je de ballistische gegevens wel goed ingevuld heb en daarna ook de parameters op (on ) te zetten.
    Ik hoor graag van je en eventueel wil ik het ook wel persoonlijk uitleggen als je een keer in de buurt ben 👍👊

 3. Heb dus ook het zelfde probleem. Wat nu? Moet ik nu weer een nieuwe kijker kopen die atn dan. Maar ja de bankbiljetten groeien niet op me rug. Dus moet ik de cursus rattenjagen uitstellen. Grr

 4. Hallo Jos,

  Ik wil graag jullie cursus volgen en een kijker aanschaffen en had bijna de Pard gekocht als ik jullie bericht niet had gelezen
  hebben jullie ervaring met de OHHunt of de Sytong ?
  https://nl.aliexpress.com/item/1005003644654736.html?gatewayAdapt=glo2nld
  https://nl.aliexpress.com/item/1005004437471133.html?gatewayAdapt=glo2nld

  De Ohhunt wordt volgens mij verkocht in Engeland onder de naam Wulf en ik heb ergens gelezen dat er een versie is voor korte afstanden met een vergroting van 1 to 8 x , speciaal voor het schieten op kortere afstanden

  Er is overigens ook een nieuwe Pard uitgekomen
  https://www.pard-tech.com/PARD-night-vision/Pard-night-vision-scope/PARD-DS35-hunting-night-vision-rifle-scope-en

   1. Dag Jos, even over de Pard, dit is wel degelijk chinees spul, https://www.pard-tech.com
    Pard-tech.com is the official website from Shenzhen PARD Technology co.,ltd, professional manufacturer at night vision and thermal imaging optics.
    Ik heb net ook de nieuwe Pard bekeken via youtube, The DS33/35 range features built in IR and with its range finder, also introduces ballistic calculations where it actually tells you where to aim to ensure your hit your target. Ook hier heb ik gelijk weer mijn vraag tekens bij het test filmpje ( https://www.youtube.com/watch?v=BS_wwtnf4sg&t=5s ) en de hardware uitvoering, ik blijf toch maar bij mijn ATN.

    1. Dag Eric, op 5 november heb ik de link van Steve Alan over de Pard DS3 al kenbaar gemaakt naar Jos en had mijn bedenkingen hierover, trouwens Steve kan beter eerst in een goede tandarts investeren in plaats van een Pard DS3, haha geintje.

 5. Precies ook mijn ervaring, Jos. Hetzelfde model en ook bij mij bleek de rangefinder zeer onnauwkeurig en gaf verkeerde waardes aan. In het bijzonder op kortere afstanden onder de 20 meter. Afwijkingen van meters. Zonder nauwkeurige LRF kan de ballistische calculator natuurlijk ook niet werken. Hier dus ook de hoop dat dit snel verholpen gaat worden.

 6. Jammer te horen dat de test is mislukt, het het misschien te maken met de huidige ontwikkelingen op de chip markt in combinatie met de markt positie van China, de ATN is een USA product en deze wil duidelijk afstand houden op de markt tussen chinees spul, dus misschien zit hem daarin ook de nauwkeurigheid verstopt, maar laten we hopen dat het een bug is in de software en de gene die er een bezitten in de nabije toekomst na een update verlost zijn van de afwijkingen, want ja een ding is duidelijk hij is een stuk kleiner als een ATN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *