Praktijk: Pard NV008S LRF afgekeurd

Een paar maanden geleden keken de rattenjagers reikhalzend uit naar een nieuwe richtkijker van Chinese makelij. De specificaties waren veelbelovend en ook de prijs van dit apparaat ligt aanmerkelijk lager dan die van de ATN 4K Pro.

Ik wilde ‘m snel testen en heb daarvoor een exemplaar in Hongkong besteld. Hij was in Nederland alleen in de versie met 70 mm lens (6,5x – 13x) te koop. Zo’n vergroting van 6,5x is voor een rattenjager onpraktisch omdat hij daarmee een te klein zichtveld heeft op de korte afstand.

De Pard NV008S LRF 940 nm 50mm

Ik heb het model met de 50 mm lens (4,5x – 9x) uitgebreid kunnen testen. Ik heb daar eerder al verslag van gedaan. Het eerste apparaat had een behoorlijke afwijking in de laser rangefinder (LRF) en ik heb dit proberen op te lossen met een firmware-upgrade. Tot mijn verdriet deed de LRF het daarna helemaal niet meer. Met veel moeite en advies van specialisten is het me gelukt om het apparaat weer aan de gang te krijgen, maar het probleem van de afwijkende afstanden was niet opgelost.

Super lichtgewicht kijker op mijn FX Wildcat

Met het idee dat ik misschien een maandagmodel had gekocht heb ik een maand later nog een in Honkong besteld. Deze zat meteen op het hoogste firmware-level. Tot mijn grote teleurstelling werkt ook bij deze de LRF niet goed. Op afstanden tot zo’n 20 m is de afwijking 30% – 40%. Ook de variatie in meetwaarden is groot. Voor een doel op 13 m geeft hij waarden tussen 8 m en 18 m. Daarmee halen we niet de nauwkeurigheid voor de schiettoets voor de ratslagmethode. In de cursussen van september en oktober hadden enkele cursisten hetzelfde probleem. Wij raden onze cursisten nu af om met de Pard te werken.

Daarmee zijn we terug bij af en is de (loodzware) ATN 4K Pro 3-14x nog steeds de enige bruikbare nachtrichtkijker voor de professionele rattenjager.

Wij volgen de ontwikkeling van de Pard op de voet en zullen iedere firmware-upgrade testen, in de hoop dat het probleem wordt opgelost. Zodra we meer weten zullen we dat hier melden.

17 gedachten aan “Praktijk: Pard NV008S LRF afgekeurd”

 1. Ik heb de nieuwe ATN gekocht wil ook de cursus gaan doen maar vindt de scope best ingewikkeld ik ben niet zo goed met computers mijn handen heb ik meer mee bereikt

 2. Hoewel ik voor een heel ander doel namelijk (o.a.) high speed fotografie op zoek was naar een nachtkijker heb ik flink op internet rondgekeken wat er zoal werd aangeboden. De negatieve review over de Pard NV008S LFR had ik eigenlijk wat terzijde geschoven omdat me niet duidelijk werd of de kijkers afkomstig waren van een betrouwbare bron of dat het mogelijk om Chinese afkeur ging. Omdat andere reviews positief waren kocht ik een Pard NV008S LRF. Al in de winkel kwam er een ongeloofwaardige afstand op de RF van 10 meter terwijl dat daar helemaal niet kon. Maar dan denk je eerst maar eens de manual lezen en zoeken naar eventuele bijzonderheden. Al snel kwam ik er achter dat korte afstanden tot ongeveer 20 meter onbetrouwbaar worden gemeten. Dus blijkt de negatieve review van deze site toch terecht een serieus probleem aan te kaarten. Volgens specificaties zou de LRF 3.5 tot 1200 meter moeten kunnen. Daarop heb ik een grafiek gemaakt met afstanden van 3 tot en met 21 meter in stappen van een meter (helaas kan ik die hier niet toevoegen, althans weet niet hoe). Dan zie je dat de NV008S er soms behoorlijk naast kan zitten met als uitschieter op een afstand van 6 meter maar liefst 8 meter verkeerd!!! Hiermee enkele dagen later al terug naar de winkel in Nieuwegein. Tienduizend uitvluchten maar de klant, ik dus, vinden ze alleen maar lastig en staan zelfs te schreeuwen! En geld terug ho maar. Maar dat is een ander verhaal.
  Afgelopen week de hand weten te leggen op een Pard DS35-70RF. Die geeft meteen een robuust gevoel. Probleemloos laat die correct afstanden zien afgerond op hele meters. Als je de procedure “Reticle Adjustment” hebt uitgevoerd op de door je zelf opgegeven afstand, dan komt de ballistische calculator keurig op nul uit als je weer op dezelfde afstand staan, precies wat je mag verwachten. Al met al geeft deze kijker al snel vertrouwen dat het solide werkt. En dan te bedenken dat die ook nog eens iets goedkoper is dan de NV008S. De kijker is wel een stuk langer. En ook niet onbelangrijk, ik vind het scherm waar je aan de achterkant op kijkt ook veel beter te bekijken. Dus optisch is er ook iets verbeterd. Al met al reden genoeg denk ik om deze Pard DS35 eens serieus te gaan bekijken. Hopelijk kan deze bijdrage helpen met kiezen.

 3. Geachte Jos.

  Ik sta op het punt de PARD nv008s LRF of de ATN X-sight 4K Pro 3-14 aan te schaffen
  Beiden hebben redelijk goede recensies, bijna de zelfde eigenschappen en prijs/kwaliteiten verhouding.
  Ik heb mezelf laten wijsmaken dat je het maximum bedrag moet uitgeven aan je optiek daar dit naar zeggen lonend zou zijn, nu ben ik vanaf de Vector Optics Veyron 3-12×44 al op dit punt beland maar kom hier keiharde kritiek tegen in betrekking op de PARD.
  Zijn er andere opties?
  Liefst onder €1000.- daar ik zeker wel budget gebonden ben.

  En heb ik nog wel een hele waslijst aan vragen MBT opleidingen, wapen / beheersing ed, maar hier zou ik toch graag een directer communicatie over voeren dan een groeps info wissel punt.

  Bij voorbaat mijn dank en met vriendelijke groet.

  Mitch

  1. Beste Mitch,

   Inderdaad. De Pard 008S LRF is niet geschikt voor het rattenjagen op korte afstanden. Intussen is er een verbeterde versie. De Pard DS35LRF met 50mm lens en 940nm IR-lichtbron. Een van onze cursisten heeft deze succesvol gebruikt bij de schietvaardigheidstoets. Ik krijg binnenkort een exemplaar om zelf te testen van Kijker Online (https://www.kijkeronline.com/product/pard-ds35/). Zodra we meer weten publiceren we dat op deze website.

 4. Beste Jos,
  Ik heb met veel interesse je blog gelezen, maar inmiddels zijn er echt een hoop betere alternatieven op de markt dan Pard. zeker de zelf geïmporteerde versies, dan moet je maar hopen dat je een originele hebt. op welke basis maak je de keuze voor een kijker?

 5. Een range finder is voor mij zeker geen must. Door de oefenen op verschillende afstanden leer je traject van het kogeltje in te schatten.
  verder is er keuze genoeg. Hoezo de ATN de enigste bruikbare kijker voor ratten? Er is tegenwoordig een zeer ruim aanbod; pulsar, Hikmicro, Infiray, Sightmark etc….
  Met een pard 007 (goedkoop) achter op een 1,5-6×42 met parallaxverstelling heb je op korte afstanden een goed blikveld, niet te veel vergroting en kun je het beeld en kruis goed scherp krijgen.
  Dat de RF niet goed werkt op de 008 heeft u bevestigd, maar dat wil niet zeggen dat andere varianten en modellen van dat merk ook allemaal niet deugen natuurlijk.

  1. Sjors, Je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook jaren zonder calculator geschoten. Met goed inschatten van de afstanden en de nodige correctie kan een geoefende sportschutter in 90% van de gevallen een rat pijnloos doden.
   Echter, onze cursisten zijn geen schutters, maar professionele ongediertebestrijders die perfect gereedschap nodig hebben. Zij hebben geen tijd om veel te oefenen. Wij leren ze om met computerondersteuning in 99% van de gevallen een Euro-muntstuk te raken op afstanden tussen 5 en 20 meter. Daar worden ze op getoetst.
   Immers: Ongediertebestrijding is geen sport en dieren doden doe je niet voor de lol.

   1. Hallo Jos, ik snap eerlijk gezegd niet waar dit over gaat. Ik schiet zelf namelijk vanaf dat de pard nv 008s lrf uitkwam met dit apparaat. Ik vind het een waanzinnige kijker en ik schiet tot nu toe gemiddeld tussen de 10 en 120m zonder problemen. Ik vraag me af of je de ballistische gegevens wel goed ingevuld heb en daarna ook de parameters op (on ) te zetten.
    Ik hoor graag van je en eventueel wil ik het ook wel persoonlijk uitleggen als je een keer in de buurt ben 👍👊

 6. Heb dus ook het zelfde probleem. Wat nu? Moet ik nu weer een nieuwe kijker kopen die atn dan. Maar ja de bankbiljetten groeien niet op me rug. Dus moet ik de cursus rattenjagen uitstellen. Grr

 7. Hallo Jos,

  Ik wil graag jullie cursus volgen en een kijker aanschaffen en had bijna de Pard gekocht als ik jullie bericht niet had gelezen
  hebben jullie ervaring met de OHHunt of de Sytong ?
  https://nl.aliexpress.com/item/1005003644654736.html?gatewayAdapt=glo2nld
  https://nl.aliexpress.com/item/1005004437471133.html?gatewayAdapt=glo2nld

  De Ohhunt wordt volgens mij verkocht in Engeland onder de naam Wulf en ik heb ergens gelezen dat er een versie is voor korte afstanden met een vergroting van 1 to 8 x , speciaal voor het schieten op kortere afstanden

  Er is overigens ook een nieuwe Pard uitgekomen
  https://www.pard-tech.com/PARD-night-vision/Pard-night-vision-scope/PARD-DS35-hunting-night-vision-rifle-scope-en

   1. Dag Jos, even over de Pard, dit is wel degelijk chinees spul, https://www.pard-tech.com
    Pard-tech.com is the official website from Shenzhen PARD Technology co.,ltd, professional manufacturer at night vision and thermal imaging optics.
    Ik heb net ook de nieuwe Pard bekeken via youtube, The DS33/35 range features built in IR and with its range finder, also introduces ballistic calculations where it actually tells you where to aim to ensure your hit your target. Ook hier heb ik gelijk weer mijn vraag tekens bij het test filmpje ( https://www.youtube.com/watch?v=BS_wwtnf4sg&t=5s ) en de hardware uitvoering, ik blijf toch maar bij mijn ATN.

    1. Dag Eric, op 5 november heb ik de link van Steve Alan over de Pard DS3 al kenbaar gemaakt naar Jos en had mijn bedenkingen hierover, trouwens Steve kan beter eerst in een goede tandarts investeren in plaats van een Pard DS3, haha geintje.

 8. Precies ook mijn ervaring, Jos. Hetzelfde model en ook bij mij bleek de rangefinder zeer onnauwkeurig en gaf verkeerde waardes aan. In het bijzonder op kortere afstanden onder de 20 meter. Afwijkingen van meters. Zonder nauwkeurige LRF kan de ballistische calculator natuurlijk ook niet werken. Hier dus ook de hoop dat dit snel verholpen gaat worden.

 9. Jammer te horen dat de test is mislukt, het het misschien te maken met de huidige ontwikkelingen op de chip markt in combinatie met de markt positie van China, de ATN is een USA product en deze wil duidelijk afstand houden op de markt tussen chinees spul, dus misschien zit hem daarin ook de nauwkeurigheid verstopt, maar laten we hopen dat het een bug is in de software en de gene die er een bezitten in de nabije toekomst na een update verlost zijn van de afwijkingen, want ja een ding is duidelijk hij is een stuk kleiner als een ATN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *