Praktijk: PARD NV008SLRF Richtkijker

Lange tijd hebben wij uitgekeken naar een alternatief voor onze standaard richtkijker ATN X-Sight PRO 3-14x. Niet omdat deze niet goed is, maar meer omdat er tot voor kort geen alternatief was voor de rattenjager.

PARD NV008SLRF (940nm, 4,5-9x met laserrichter)

Ik heb hem direct in Hongkong kunnen bestellen en hij is onderweg naar Nederland. In Nederland was het model dat voor de rattenjager geschikt is nog nergens te krijgen.

Wij willen testen met het model met de minste vergroting. Nu is een minimale vergroting van 4,5x nog lastig bij het zoeken naar ratten, omdat je maar een kleine kijkhoek hebt. Ik ben benieuwd of het in de praktijk werkbaar zal zijn. Zo niet, dan verkoop ik hem wel weer. Er zijn nog steeds veel beginnende achtertuinschutters die in de valkuil van een te grote vergroting stappen. Ik begrijp niet dat wapenhandelaren op luchtbuksen dergelijk vergrotingen aanbieden.

Een andere eis die wij stellen is dat de IR-lamp diep genoeg in het infrarood-spectrum zit. Standaard IR-lampen van 850nm wordt door ratten opgemerkt. De 940nm IR-lamp is absoluut onzichtbaar.

Het idee dat er ook een laserrichter opzit is eigenlijk onzin. Deze zit net zo hoog als de richtkijker zelf en voegt daarom waarschijnlijk niets toe. Toch gaan we kijken wat een rattenjager daarmee zou kunnen doen. Misschien worden we verrast.

Vooralsnog moeten we wachten tot het apparaat arriveert. Als het de richtkijker bruikbaar blijkt voor de professionele rattenjager zullen we de kijker ook in onze opleiding gaan ondersteunen.