Praktijk: ATN X-Sight 5 LRF 3-15x

We hebben de berichten van ATN over een 5e generatie van haar Infrarood X-Sight richtkijker al lang geleden gezien. Menige rattenjager heeft er reikhalzend naar uitgekeken. Al is het maar omdat deze richtkijker in combinatie met de laser rangefinder een stuk compacter en lichter is. Ook de belofte van een nog lichtgevoeligere sensor met nog meer pixels is aantrekkelijk.

Maarja, mijn huidige ATN X-Sight 4K Pro 3-14x is nog lang niet afgeschreven. En op mijn reserve luchtbuks zit een pas nieuwe PARD DS35-50RF, die het goed doet. Ik moet toegeven dat ik mij heb laten overhalen door de importeur van ATN (2020 Supplies) om dit nieuwe model van ATN te testen. Uiteraard met de bedoeling dat ik ‘m zal aanbevelen voor rattenjagers.

Voorlopige testresultaten

Op 29 juni werd de richtkijker afgeleverd en ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Ik heb ‘m op mijn FX-Wildcat gezet in de plaats van de oude X-Sight 4K Pro. Na een worsteling van twee dagen heb ik de nieuwe kijker er weer afgehaald en aan de kant gegooid. Ik kreeg de ballistische calculator niet aan de gang en heb dat de importeur laten weten. Intussen ben ik ook wat gaan Googlen en kwam er al snel achter dat ik niet de enige was met dit probleem. De problemen zijn door ATN erkent en een firmware upgrade was onderweg.

Wat ik nu jammer vind is dat ATN ook dit soort problemen had toen de X-Sight 4K Pro uitkwam. Deze werkte eerst ook niet goed en ik heb weken moeten wachten op firmware upgrades om hem goed te krijgen.

Gisteren (5 augustus) stond de firmware upgrade klaar op de website van ATN. Ik heb ‘m meteen gedownload en geïnstalleerd. Vanmorgen gemonteerd op mijn AGN Vixen. Na het invoeren van alle parameters blijkt de kijker goed te werken. Ik kan met gemak in 100% van de gevallen een Euro-muntstuk raken op alle afstanden tussen 5 en 25 meter. Dus:…. Een prima richtkijker voor een rattenjager en goed genoeg voor onze schietvaardigheidstoets.

Opmerking: Ik heb eerder collega’s, wapenhandelaren en cursisten gewaarschuwd om de nieuwe richtkijker van ATN voorlopig niet te kopen. Deze waarschuwing trek ik nu in!

Ik ga de richtkijker in gebruik nemen en dan ga ik wel merken wat er anders is ten opzichte van het oude model.

Op- en aanmerkingen

Er zijn me bij het inregelen en gebruiken van de richtkijker al een paar positieve en ook negatieve dingen opgevallen.

Positief:

 • De richtkijker (in combinatie met de ABL) is compacter en lichter dan het vorige model. De stelringen voor het oculair en het objectief zijn gemakkelijker te bedienen.
 • De kijker heeft twee extra knopjes, waardoor je de functies wat gemakkelijker kunt bedienen. Het is wel weer even wennen, ook omdat je stevig moet indrukken.

Negatief:

 • Bij het invoeren van de parameters voor de ballistische calculator heb je te weinig cijfers achter de comma. Je hebt slechts “0,00”. Dat betekent dat ik de BC-waarde van een JSB Loodvrij (0,022) niet volledig kan invoeren. Ik ben beperkt tot “0,02”. Tot 25 meter wordt hiermee een afwijking van enkele mimimeters geïntroduceerd. Dat is jammer. Ik hoop dat bij een volgende firmware upgrade deze misser wordt rechtgezet.
 • De kijker houdt bij het uitschakelen niet alle instellingen vast. Bij het opstarten moet je erom denken dat de ballistische calculator standaard op “Uit” staat. Dat is lastig. Zeker ook omdat je wel gewoon de LRF kunt gebruiken en je keurig een afstand gepresenteerd krijgt.
 • De kijker vraagt om een snelle SD-Card. Als ik mijn SD-kaartje uit de X-Sight 4K Pro gebruik dan krijg ik een melding van “Slow SD-Card”. Gelukkig kon ik met het oude kaartje wel de firmware upgrade uitvoeren. Ik heb een sneller SD-kaartje besteld.
 • Met dit SD-Kaartje heb ik wat opnamen gemaakt en de resultaten daarvan zijn teleurstellend. Het beeld in het oculair is onscherp en nu blijkt dat opnamen ook matig zijn. Ze zijn minder dan die van de X-Sight 4K Pro en nog veel minder dan die van de PARD DS35. Ik vind dit onvoorstelbaar en ik denk dat richtkijker die ik heb gekregen gewoon niet goed is.
  Ik zal contact opnemen met de importeur en vragen om een ander testexemplaar.
 • Voor het inzoomen moet je knopjes gebruiken. Ik ga het zoomwiel missen en ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken. Sowieso is het zoomen veranderd. Als je maximaal bent ingezoomd en je gebruik de LRF op korte afstand dan krijg je een “out of range” melding. Als je die wegdrukt dan is de kijker weer helemaal uitgezoomd. Als je dan weer te ver inzoomt dan loop je opnieuw op die melding van “out of range”, en dan word je weer helemaal uitgezoomd. Dit heel vervelend, want ik wil altijd helemaal inzoomen voor ik de trekker overhaal. Met dit gedoe verlies je kostbare tijd en als je pech hebt is de rat alweer weg.
 • Ik heb de indruk dat als je tijdens het inschieten de ballistische parameters verandert dat de calculator foutief gaat rekenen. Dit gebeurt in ieder geval als je de “Sight-Height” verandert. Deze parameter gebruik je om de hoogte van het trefpunt op korte afstand in te stellen. Ook kleine afwijkingen van de Laser Range Finder (LRF) kunt je opvangen met de kijker-hoogte.
  Je kunt deze fout opvangen door de richtkijker uit en weer in te schakelen. Let op dat je dan ook de ballistische calculator weer moet aanzetten.

  Dit laatste probleem kwam naar voren bij de fijn afstelling van mijn geweer. Je bent schietvaardig als je een Euro-muntstuk altijd kunt raken. Een ervaren rattenjager (zoals ik) legt de lat op een Eurodubbeltje (1 cm). Daarvoor moet je het geweer en de richtkijker heel precies afstellen. Dus perfect op zero (20 meter) en perfect op 5 meter. Dat laatste stel je in met de “Sight Height”.

Voorlopige conclusie: Ik stuur deze richtkijker terug naar de importeur en wacht op een nieuw test-exemplaar. Zodra ik die heb gaan we verder met testen.

2 gedachten aan “Praktijk: ATN X-Sight 5 LRF 3-15x”

 1. Hallo,

  Bedankt voor alle informatie. Ik ben me aan het oriënteren voor een richtkijker. Ik zit in de keuze tussen de ATN X-Sight 4K Pro 3-14x en de PULSAR DIGEX C50 IR 940.

  Hebben jullie al ervaring met de Pulsar?

  1. Volgens mij heeft deze Pulsar geen Ballistische calculator. Dan is hij onbruikbaar voor de Rattenjager die met de Ratslagmethode werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *