Cursus Rattenjagers in nieuw jasje

Sinds de ontwikkeling van de cursus SvR: “Schietvaardigheid voor Rattenjagers” zijn er 140 leerlingen opgeleid. Allen hebben zich gekwalificeerd met een schietvaardigheidstoets en hebben het certificaat Ratslag SvR.

Wat in mei 2021 begon als een training schietvaardigheid heeft zich in dezelfde zomer ontwikkeld tot een cursus “Vakbekwaamheid en Schietvaardigheid voor rattenjagers”. Toen in juli 2021 het Boek “RATSLAG Handboek voor de rattenjager” uitkwam lag er een volledig uitgewerkte cursus met een studiebelasting van twee weken en drie lesdagen.

De inbreng van de cursisten in de afgelopen jaren was enorm. Ervaren professionals (als ongediertebestrijders, jagers, sportschutters, militairen, politiemensen, etc.) hebben waardevolle kennis ingebracht, die in het lesmateriaal een plek heeft gekregen. Daarom komt er nu ook een nieuwe versie van het “Handboek voor de Rattenjager” uit. De 3e druk ligt vanaf 1 december 2023 in de online boekhandel.

Het handboek heeft een forse revisie ondergaan. We hebben afscheid genomen van de optische richtkijkers en meer gefocust op de functionaliteit van moderne elektronische nachtzichtkijkers. Schietvaardigheid staat centraal en wordt veel aandacht besteed aan de ecologie van ratten, wet en regelgeving, Integrated Pest Management (IPM), veiligheid en risico’s en bedrijfsvoering. Dat alles doorspekt met voorbeelden uit de praktijk. Daarmee is het boek weer actueel en nog meer gericht op vakmanschap.

De oorspronkelijke naam van de cursus heeft vanaf het begin de lading niet goed gedekt en dat gaan we nu rechtzetten. De cursussen worden vanaf 2024 gegeven onder de naam VSvR: “Vakbekwaamheid en Schietvaardigheid voor Rattenjagers”. Daarmee wordt de cursus beter gepositioneerd.

Komende weken gaan Henk en ik aan de slag om de webpagina’s voor de cursus te actualiseren en instructiemateriaal aan te passen. Wij gaan volgend jaar ook theorie toetsen m.b.v. online vragenlijsten.

4 gedachten aan “Cursus Rattenjagers in nieuw jasje”

 1. Een diploma kan uitsluitend door een onderwijsinstellingen worden uitgereikt en moet erkend worden door een gezaghebbende organisatie wil het enig gewicht hebben. Bij voorkeur is die organisatie het ministerie van Onderwijs, Cultuur een Wetenschappen (OCW). Voor zover ik kan nagaan is daar bij deze cursus van 2 weken geen sprake van. Er is eerder sprake van een certificaat dat aan het eind van de cursus wordt uitgereikt. Het geeft aan dat je aan de kwalificaties die door de organisatoren van deze cursus zelf hebben gesteld hebt voldaan.
  Na deze certificering volgt nog een heel traject van het verkrijgen van een of meerdere provinciale ontheffingen. Dat loopt vaak moeilijk omdat dit certificaat (SvR of VSvR) niet (overal) erkend wordt. Er wordt vaak gevraagd naar het Jachtdiploma dat wel landelijk erkend wordt. Dit ondanks dat in de jachtopleiding je niet geleerd wordt met lage energie (max 30 Joule) op korte afstand in en om gebouwen veilig en voor de rat direct dodelijk te schieten.

 2. Dag Jos, goed te lezen dat jullie alle ervaringen van de “oude” cursisten en jullie zelf hebben mee genomen in de nieuwe stijl van de cursus voor 2024 en daardoor ook de naam hebben aangepast. Ook lees ik dat er een nieuw cursus-boek gaat verschijnen met een update door de ervaringen van afgelopen jaren en de huidige technische onwikkelingen, een vraag hierbij is kunnen de “oude” rattenjagers als zij interesse hebben dit boek dan voor een gereduceerd bedrag bij je aanschaffen zodat zij op de theorie ook weer bij zijn, ik hoor het wel.
  Verdere natuurlijk samen met Henk succes met de cursus update voor 2024.
  Groetjes uit Zuid-Holland (Kees)

  1. Hallo Kees,

   Het nieuwe handboek is inderdaad interessant voor onze gecertificeerde rattenjagers. Ik had al bedacht dat wij in ieder geval de bestuursleden van EraNed moeten voorzien van het nieuwe boek. Deze krijgen ze van Sinterklaas.

   De drukker van de online boekhandel rekent een hoge kostprijs. Daar heb ik te weinig marge om het voor jullie interessant te maken. Een boek via http://www.boekenbestellen.nl kost € 39,50. Daar komen verzendkosten nog bij.

   Ik heb ook een drukker in Amerika die een stuk goedkoper is maar met super lange levertijden. Nadeel daarvan is dat ik ieder boek afzonderlijk moet bestellen en laten versturen en dat ik zelf moet factureren. Ik kan deze voor € 30,- (inclusief verzenden) aanbieden.

   Wil jij dit in de Whatsapp community delen?

   1. Dag Jos,
    bedankt voor je reactie, duidelijke uiteenzetting over de kosten, het bestuur van EraNed heeft mij trouwens wel een aantal keren gevraag voor een bestuursfunctie, welke in de nabije toekomst vermoedelijk wel gaat plaats vinden, maar even voor mij geparkeerd staat.

    Dus Sinterklaas maar even niet en een goede suggestie over de whatsapp, ik ga hem er inzetten omdat niet iedereen op rattenjagers.nl kijkt.

    Het boek wil ik wel hebben, dus kom hier later nog op terug, misschien een keer bij een bijeenkomst waar je aanwezig ben, het heeft geen haast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *