De beste wensen voor 2024

Het nieuwe jaar is net begonnen. Ik heb met mijn dierbaren Oud en Nieuw in Frankrijk gevierd en we blijven hier nog even. Dat geeft mij de gelegenheid om terug te kijken op het afgelopen jaar 2023 en vooruit te kijken.

Een jaar waarin Henk Fennema en ik een recordaantal van 60 rattenjagers hebben opgeleid en getoetst. In totaal zijn er nu 142 gecertificeerde rattenjagers. Hiervan zijn er 81 actief aan de slag en de kaart van Nederland begint steeds groener te kleuren met jagertjes in alle provincies.

In december hebben we alweer de 3e druk van ons Handboek voor de Rattenjager gepubliceerd. Hiervan zijn er in de afgelopen drie jaar zo’n 1000 exemplaren verkocht. Dat zijn er veel meer dan het aantal cursisten. We zien dat de verkoop van Handboeken een voortdurend stijgende lijn vertoont. Wij hebben de indruk dat er rond de feestdagen een zelfs piek was en vragen ons af hoe dat zit. Zou het zo zijn dat mensen elkaar zo’n boek cadeau geven? Raar, maar we zijn er blij mee.

Waar we ook blij van worden is de stabiliteit van onze community op RATTENJAGERS.NL. Slechts enkelen zijn afgehaakt c.q. geroyeerd en een van ons is in het afgelopen jaar plotseling overleden. Ook de activiteit in de WhatsApp groep is groot. Van de 142 gecertificeerde cursisten zijn er 120 deelnemers actief in de verschillende subgroepen van de community.

Tot onze spijt is de subgroep “IEDEREEN” flink uitgedund door vervelend gedrag van enkele deelnemers. Henk en ik hebben de subgroep een tijd stilgelegd, de boosdoeners gewaarschuwd, één deelnemer geroyeerd en één voorlopig uit IEDEREEN gezet.

Toch zijn we enthousiast over het functioneren van de WhatsApp community en wij zien dat er ontzettend veel kennis wordt gedeeld en uitgewisseld. Er is zelfs een marktplaats ontstaan en de bereidheid van collega’s om elkaar te helpen is groot. Ook Henk en ik halen veel uit deze uitwisseling en geven dat weer een plek in ons handboek en de cursus.

Als we om ons heel kijken zijn er een paar dingen die ik wil noemen. Zo is onze belangrijkste collega/concurrent opleider KAD failliet gegaan. De opleidingstak van het adviesbedrijf is uiteindelijk weer onder dezelfde naam doorgestart. Ik vind dat een goed zaak, want alleen kunnen we minder bereiken. Ongeveer tegelijkertijd kwam er een nieuwe cursus voor rattenjagers van de grond van Lestrix. Deze aanvullende cursus voor gecertificeerde bestrijdingstechnici is een onlinecursus, met een praktijkdeel dat door een van onze leerlingen wordt gegeven. Wij zijn er trots op dat de Ratslagmethode nu ook door andere organisaties wordt uitgedragen. Dat is een goede zaak want er komt veel werk af op de rattenjagers.

Dat brengt ons op het verbod op gebruik van rattengif binnen gebouwen dat op 1 januari 2023 is ingegaan. Het duurt even voordat zo’n beperking indaalt in de maatschappij. In de loop van het jaar klopten steeds meer bedrijven voor ongediertebestrijding bij ons aan. Sommige bedrijven voorzien dat zij klanten onder de huidige regelgeving niet meer kunnen bedienen. Zij zien in dat het rattenjagen een belangrijke pijler wordt om de nu al groeiende rattenpopulaties te beheersen. Ik verwacht dat deze bedrijven rattenjagers moeten gaan inhuren om hun klanten tevreden te houden. Alternatief is dat zij zelf gaan rattenjagen. We zien dan ook dat steeds meer ongediertebestrijders zich bij ons inschrijven voor een cursus. Vaak hebben ze dan de cursus van KAD al gehad. Bij ons leren ze dan het doortimmerde vakmanschap van de Ratslagmethode.

Ratslagmethode is de norm voor verantwoorde rattenbestrijding

Wij durven het nu (na drie jaar) wel hardop te zeggen…. De Ratslagmethode is in Nederland de norm voor het verantwoord en ecologisch bestrijden van ratten. Daarmee is het gebruik van rattengif in principe overbodig geworden. Er moeten echter nog wel wat rattenjagers worden opgeleid om het gebruik van rattengif ook echt uit te bannen. Tegelijk moeten overheden dit jaar aan de slag om de Ratslagmethode in alle provincies te legaliseren.

Plaatje met deepfake AI

Mede namens Henk Fennema wens ik ons allen veel nieuwe klanten en de beste wensen voor 2024.

Jos Kruis

2 gedachten aan “De beste wensen voor 2024”

  1. Mooi gesproken Jos. Ik durf wel te zeggen dat veel jouw (en Henk) inzet ten verdienste is. Ook jouw hulp om anderen verder of op weg te helpen. Wat ik persoonlijk zeer waardeer. We hebben een mooie community van rattenjagers met goede kennisdeling op het gebied van methodiek tot techniek.
    Wat nog genoemd mag worden is de inzet van de mensen in de branchevereniging voor ecologische rattenjagers NL; ERANed.
    Ik hoop dat, zoals je al aangaf, de provincies aan de gang gaan met de erkenning en formalisering van de Ratslag methode.

    Jij en Henk (en collega rattenjagers) een goed en vooral gezond 2024!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *