Praktijk: ATN X-Sight 5 LRF 3-15x (Vervolg)

Op 6 augustus heb ik een eerste test van de generatie 5 van de ATN X-Sight nachtrichtkijker gepubliceerd. Ik liep toen op flinke problemen met de Ballistische calculator die na een firmware update waren opgelost. Verder was het beeld niet goed en kon ik niet goed scherpstellen. Na terugkoppeling met de importeur (2020.suplies) heb ik de kijker teruggestuurd.

Intussen heb ik begrepen dat er een zending met foutieve chips is geweest. Daarvoor is nu een terugroepactie georganiseerd om de richtkijkers om te ruilen.

Ik heb een nieuw exemplaar (met de goede chip) gekregen om te testen. Daar ben ik vandaag (regenachtige zondag) mee aan de slag gegaan. De firmware is met het nummer “5.1.04.476” veel hoger dan de versies die op de website van ATN staan. Dit is dus echt een gloednieuwe.

Het eerste wat ik heb bekeken is de beeldkwaliteit. Deze is gewoon goed en ook het scherpstellen gaat prima. Bij het inzoomen is het beeld minder wazig dan bij de X-Sight 4K Pro. Minimumafstand voor scherpstellen is ongeveer 6 meter. Ik ben blij dat dit probleem is opgelost.

Testprocedure
Ik heb deze nieuwe richtkijker gemonteerd op mijn nieuwe FX Wildcat met de bedoeling dat dit mijn volgende werkpaard gaat worden. Ik ga de configuratie met vier profielen opnieuw doen met deze 5e generatie richtkijker. Zie: Vorige bericht Al het rekenwerk is dus al gedaan en de FX Wildcat is ingesteld voor vier verschillende standen mondingsenergie. Het enige wat ik moet doen is de ballistische data over te zetten en de profielen opnieuw in te schieten op Zero.

Na het instellen van de standaard zaken als Metrische eenheden, het model kijker en de datum en tijd kon ik aan de slag met het invoeren van de ballistische data. Ik heb eerst geprobeerd om een export van oude kijker (ATN X-Sight 4K Pro) op een SD-kaartje in te lezen in de nieuwe kijker. Dit werkt niet. Kennelijk zijn de kijkers NIET compatible!

ATN-Connetct5 app
De volgende stap is om de nieuwe ATN-Connect5 App te downloaden. Hiermee kan ik de ballistische data gemakkelijker invoeren dan rechtstreeks in de kijker. De app laat zich gemakkelijk koppelen via WIFI. Je moet wel een nieuw ATN-ID aanmaken voor je hem kunt gebruiken. Vreemd genoeg is dit een ander ID dan het account van ATN dat ik al had.

Je merkt aan alles dat de App nog niet klaar is. Je moet de Sight-Height invoeren in millimeters. In het scherm staat “m” van meters. De profielnaam kun je alleen met de App wijzigen van “Profile 1, Profile 2” naar eigen gekozen namen. Je hebt daarvoor maar 9 letters/cijfers. Dat is wel heel weinig!!!

De BC-waarde kun je invoeren met maar 2 cijfers achter de komma. De BC-waarde van JSB Loodvrij is “0,022” en in deze app kom je niet verder dan “0,02”. In de kijker heb je hetzelfde probleem. Het gemis van het laatste cijfer achter de komma introduceert een afwijking van enkele millimeters.

De minimumwaarde voor het kogelgewicht is 10 Grain. Dat betekent dat ik het lichtgewicht kogeltje “H&N Hunter Field Target Green (9.57 Grain)” niet kan invoeren. Overigens merken wij als rattenjagers daar (op korte afstanden) niets van. Dus wat mij betreft geen probleem. Lastig vind ik wel dat je het kogelgewicht in “grains” moet invoeren. Dat verwacht je niet als je metrische eenheden (kilogram, meters en graden Celsius) gebruikt. Veel beginnende schutters lopen vast op deze valkuil.

De Drag-Function bevat geen waarde voor airgun pellets (GA). Je kunt daarvoor in de plaats G1 gebruiken. Deze is vrijwel gelijk aan GA. Dus, voor ons geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat de kijker bij het schakelen tussen profielen de waarden van G1 vervangt door G2 (puntvormige kogel). Dit is een serieuze software-fout. Je moet bij het schakelen tussen profielen dus handmatig de Drag Function terugzetten op G1.

In de nieuwe app ontbreken de Gallery functies. Als je filmpjes wilt gebruiken moet je de SD-kaart eruit halen en in een computer inlezen. Ik vind het jammer dat je niet meer even met de app rechtsreeks een filmpje kunt delen via Whatsapp. De fotofunctie is niet meer beschikbaar.

De kijker vraagt om een snelle SD-Card. Als ik mijn SD-kaartje uit de oude X-Sight 4K Pro gebruik dan krijg ik een melding van “Slow SD-Card”. Ik heb een sneller SD-kaartje besteld en die werkt prima.

De streaming functie is zo traag dat je deze in de praktijk niet gaat gebruiken. Nu was dat in de X-Sight 4K Pro ook al zo. Het is wat mij betreft een nutteloze functie.

Bediening met de knopjes
De kijker reageert traag op de knopjes. Je moet flink indrukken en wachten tot de kijker reageert. Vaak moet je meerdere keren drukken. Nu kan ik hiermee leven als het gaat om het invoeren van ballistische data. Het wordt anders als je snel even van profiel wilt wisselen. Ook het inzoomen met knopjes gaat traag.

In de praktijk zoek je het doel (de rat) uitgezoomd. Vervolgens meet je de afstand met de LRF (Laser range finder). Voordat je gaat schieten zoom je volledig in.

Deze kijker is langzamer dan de oude X-Sight 4K. De LRF heeft 8 seconden nodig voor een meting. Vervolgens duurt het volledig inzoomen minstens 6 seconden. Dan pas kun je gaan mikken en schieten. Ik mis het draaiwiel, waarmee je veel gemakkelijker kunt in- en uitzoomen.

Overigens is het wel fijn dat de LRF in nu de kijker geïntegreerd is. Dit bespaart ons veel gedoe met het pairen en instellen van de afzonderlijke rangefinder (ABL1000).

Conclusie
Ik sta nog niet te juichen. Ik had een soortgelijke ervaring bij het uitkomen van X-Sight 4K Pro. Ook toen waren er verschillende firmware updates (en App updates) nodig voordat de kijker soepel ging werken. Ik hoop en verwacht dat bovenstaande probleempjes wel worden opgelost.

De richtkijker goed bruikbaar en ik ga er mee werken. Ik beveel deze kijker aan voor rattenjagers en wij gaan dit model ondersteunen in onze cursussen. Naar de importeur ga ik de volgende aanbevelingen doen:

 • Maak de ATN-Connect5 app af en haal de slordige fouten eruit. Voeg ook de Gallery functie weer toe zodat je filmpjes gemakkelijk kunt delen via de mobiele telefoon.
 • Als de streaming functie niet te verbeteren is? Laat ‘m dan weg!
 • Verhoog het aantal cijfers/letters voor de profielnamen naar minimaal “20”.
 • Voeg een cijfer achter de komma toe voor de BC-waarde.
 • Maak het invoeren van kogelgewicht in gram mogelijk en zorg ervoor dat ook lichtgewicht loodvrije pellets kunnen worden ingevoerd.
 • Voeg een Drag Function “GA” voor airgun pellets toe en haal de fout eruit dat bij het laden van een profiel de Drag function gewijzigd wordt naar G2.
 • De trage bediening van de kijker is storend. Dit moet worden opgelost. Het weglaten van de zoomknop is een misser in het ontwerp. Misschien is een stapsgewijze zoomfunctie van 3x, 5x, 10x en 15x (met het ongebruikte knopje II) een oplossing.

Eén gedachte over “Praktijk: ATN X-Sight 5 LRF 3-15x (Vervolg)”

 1. Hallo Jos,
  je hebt er een mooie review van gemaakt! Maar om deze kijker nou serieus op te nemen voor de aspirant rattenbestrijders lijkt mij niet een goed idee. Zeker niet met die oa trage lrf en het inzoomen om de rat in beeld te krijgen. Dan ben je te laat om de ratten te schieten. Bovendien is er nog een waslijst van beperkingen zoals jij die hebt benoemd. Overall; jammer van ATN dat ze voorlopig niet de gedoodverfde opvolger xsight 3-14 kunnen overtreffen met voor het oog een hele mooie kijker!

  Groetjes Albert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *