Winter-stop voor cursussen

Op 20 november hebben zich weer 10 cursisten gekwalificeerd. Met deze laatste cursus van dit jaar komt het aantal gediplomeerde rattenjagers (M/V) verspreid over Nederland op 26. Dit is een mooi moment om eens terug te kijken op het jaar 2021. Wat ons betreft het jaar van de rattenjager.

Eind december 2019 is de website ERANED gelanceerd als een vereniging van Ecologische Rattenjagers Nederland. Er was veel enthousiasme en het initiatief leidde tot veel publiciteit. Kranten en Tv-programma’s sprongen erop en daarmee werd het fenomeen rattenjager in een keer bekend bij het grote publiek.

Uiteindelijk is ERANED niet van de grond gekomen. Dat kwam omdat de jagers (met jachtakte) die al ontheffingen van de provincies konden krijgen niet zaten te wachten op de professionele ongediertebestrijders, die ook met luchtbuksen aan de slag wilden. De tegenstelling bleek onoverbrugbaar en initiatiefnemer (Jos Kruis) zag zich genoodzaakt om ERANED uit de lucht te halen.

Ondertussen was er door de publiciteit veel belangstelling voor de specifieke methode van Jos Kruis. Niet alleen van klanten, maar vooral ook van de professionele ongediertebestrijders, die informeerden naar de “Ratslagmethode”. Ook Henk Fennema (die net de cursus van KAD had gevolgd) zocht contact. Na een kennismaking op de schietsportvereniging van Baarn (Henk is daar secretaris) is het idee ontstaan om een training voor schietvaardigheid te ontwikkelen als aanvulling op de cursus van KAD. Uiteindelijk is het een complete cursus rattenjagen geworden die in principe concurreert met die van het KAD.

In mei hebben Henk en ik een try-out gedaan met 6 geselecteerde cursisten. Daarbij zat een jager, een BOA, een hovenier, twee professionele ongediertebestrijders en een beginner. De samenwerking was fantastisch en eigenlijk hebben we daar met z’n allen de cursus gemaakt. Jos en Henk hebben daarna de tijd gebruikt om het handboek te schrijven, de website RATTENJAGERS.NL te lanceren en om de cursus helemaal af te maken. In september hadden we een complete cursus (met Handboek en schietvaardigheidstoets) voor de rattenjager klaar. We zijn van start gegaan met 8 cursisten. In november nog een ronde met 10 cursisten.

Nu hebben we een winter-stop. Dat betekent niet dat Henk en ik stilzitten. Natuurlijk gaan we nieuwe cursussen plannen in maart 2022. Deze cursus is nu al voor helft volgeboekt. Verder hebben we wat nieuwe idee├źn. Zo buigen we ons nu over het organiseren van praktijkavonden voor gediplomeerde cursisten onder begeleiding van een instructeur. Verder zijn we met de Fauna Beheer Eenheid van Utrecht in gesprek om professionele ongediertebestrijders met ons diploma een ontheffing op de Wet natuurbescherming te verlenen. Intussen hebben drie leden van RATTENJAGERS.NL al een ontheffing voor Utrecht.

Natuurlijk zijn we (als collectief) in gesprek met alle provincies om erkenning te krijgen voor de professionele status en vakbekwaamheid van onze rattenbestrijders. Wij zien dan dat de provincies ieder een eigen beleid hanteren. Wij prijzen ons gelukkig met de bekwame aanpak van de provincies Friesland en Utrecht. Deze zijn wat ons betreft de meest vooruitstrevende provincies die met kennis van zaken het beroep van rattenjager de ruimte geeft die het verdient.

Al met al kunnen we terugzien op een geweldige ontwikkeling van het rattenjagen volgens de Ratslagmethode. Wat ons betreft het beste alternatief voor het gebruik van rattengif. Rattenbestrijders van RATTENJAGERS.NL gebruiken GEEN rattengif en staan voor een ecologische en humane aanpak van rattenpopulaties.