ABL Picatinny mount kit

Ik kom regelmatig bij Dicks Dumpstore in Leeuwarden. Laatst hebben ze mij een 3D geprinte bevestigingssteun voor de ATN ABL1000 laser rangefinder getoond. Zij hebben deze gemaakt op aanwijzingen van een collega rattenjager. Zijn probleem was dat hij zijn geweerkoffer niet kon sluiten als de ABL1000 op de ATN X-Sight was gemonteerd. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe de ABL standaard gemonteerd wordt op de richtkijker.

De eerste versie daarvan heb ik in de winkel op mijn geweer gemonteerd. Deze was nog niet volmaakt, omdat deze niet strak genoeg bevestigd kon worden. Een paar weken later kreeg ik een nieuwe versie aangeboden die beter was. Deze heb ik meegenomen om in de praktijk te testen.

Ik heb de ABL mountkit in gebruik genomen en daardoor kan ik mijn kleine compacte geweertje mooi in een kleine koffer vervoeren. Het werkt perfect met toch nog wel één opmerking.

Zero instellen

Ook de ABL moet je zero instellen. Als je ‘m opnieuw monteert is de instelling altijd net iets verlopen. Voor een rattenjager die ‘s-nachts werkt is dat geen probleem. Hij ziet in de nachtzicht-mode de rangefinder wel flitsen en kan daarmee prima meten. Overdag ben je aangewezen op de zero-instelling (Rode haken) en kun je niet weten of die precies goed ingesteld is. Je moet dan alsnog een keer zero instellen en dat is een lastige procedure is. Je moet dan met een inbussleutel het schroefje dat de rode instel-laser bedekt eruit draaien. Ik heb dit opgelost door het schroefje gewoon weg te laten.

Een ander probleem is dat de laser rangefinder verder van de richtkijker af staat. Hierdoor verloopt het meetpunt over de meet-afstand. Dit is voor de nachtjager geen probleem omdat hij op de flitsen kan meten. De daglicht-schutter moet hier rekening mee houden en moet daardoor regelmatig de rangefinder over verschillende afstanden zero instellen.

Conclusie:

De “ABL Picatinny mount kit” van Dicks is een prima tool voor de rattenjager in donker. Als je veel met daglicht werkt zou ik de standaard bevestiging van ATN kiezen, met als nadeel dat je een grotere geweerkoffer moet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *