Succesvolle cursus september

Op 25 september 2021 hebben wij weer 8 rattenjagers opgeleid en gekwalificeerd. Een aantal ervan waren al ervaren rattenjagers en twee hadden ook al een jachtakte. Kennelijk voegt de cursus “Schietvaardigheid voor de Rattenjager” genoeg toe.

Er waren ook beginners, die alleen in hun jeugd wat met luchtbuksen hadden geschoten. Ook deze hebben de cursus met een goed resultaat voltooid. Er was dan ook veel waardering voor de instructeurs (Henk Fennema en Jos Kruis). Zij hebben alle schutters zover gebracht dat zij voldoende kennis hebben over het rattenjagen en met succes de schietvaardigheidstoets konden afleggen.

Deze toets stelt de schutters flink op de proef. Zij moeten 12 schoten lossen op ’n doel ter grootte van een 1-Euromuntstuk en dat vol raken. 1 schot op 20 m, 1 schot op 15 m, 1 schot op 10 m en 1 schot op 5 m. Dit moeten ze driemaal herhalen. Zij mogen één keer missen.

Maar ook de theorie over ratten en rattengedrag, wet en regelgeving, luchtbuksen, richtkijker en ballistiek is niet voor de poes. De instructeurs zien erop toe dat ook deze kennis wordt opgenomen en geborgd door het oefen in werkgroepjes en het doornemen van praktijkvoorbeelden.

Schietoefeningen
Concentratie
Even meekijken
Jachtaktehouders doen toets schietvaardigheid
Henk Fennema beoordeelt schietresultaat
Diploma-uitreiking door Jos Kruis
Geslaagde rattenjagers en hun instructeurs

In november gaan we met tien cursisten aan de slag. Deze cursus is bijna vol met nog één plek te vergeven. Ook deze wordt gehouden op de prachtige (koninklijke) buitenschietbaan nabij paleis Soestdijk in Baarn.

Redactie 1: In mijn vorige bericht heb ik een oproep gedaan voor vrouwelijke rattenjagers. Henk en ik zijn verheugd dat we in november de eerste Rattenjaagster van Nederland in de cursus hebben.

Redactie 2: De cursus van november zit vol.