Pard DS35 – 50mm – 940nm LRF

In de mei-cursus waren er drie kandidaten met een Pard DS35. In de maart-cursus hadden we er ook al een. Intussen heb ik ook een exemplaar gekocht. Kijkeronline.nl was bereid om een voor een mooie prijs te leveren, zodat ik ‘m kan beoordelen. Hieronder vind je mijn bevindingen…

Review

Na mijn verwoede pogingen om de voorganger van Pard “de Pard 008S LRF 50mm – 940nm” aan de praat te krijgen was ik niet erg optimistisch over deze nieuwe richtkijker. Ook omdat hij duidelijk een broertje is van 008S. Maar eerlijk is eerlijk.

Het apparaat werkt goed en de ballistische calculator werkt uitstekend. Alle kandidaten konden hun schietvaardigheidstoets ermee halen. Ik heb mijn exemplaar al in gebruik genomen op mijn nieuwe AGN Technology Vixen. Gisteren heb ik daarmee alweer 11 ratten afgeschoten met 11 kogels. Dus 100% resultaat.

Goede hardware

De hardware is gewoon goed. De kijker heeft een fantastisch beeld in zowel dag als nachtzicht mode. De 940nm infraroodlamp werkt goed en geeft in de laagste stand genoeg licht voor het jagen tot zo’n 25 m. En, in tegenstelling tot de Laser Range Finder (LRF) van de Pard 008S werkt de rangefinder van de DS35 uitstekend.

Bij de kijker worden twee oplaadbare batterijen geleverd. Dat is een goede oplossing, want met één batterij gaat na een paar uur het systeem uit. Omwisselen van batterijen is gemakkelijk en kun je op de tast in donker doen.

Verder is het geringe gewicht fijn en in combinatie met de lichtgewicht Vixen heb ik nu een zeer draagbaar wapen. Zeker als je de zware FX Wildcat met de ATN X-Sight gewend bent. Ik heb besloten om de combinatie Vixen – Pard DS35 als werkpaard in te zetten. Ik kan dan mijn FX Wildcat (na 4 jaar) reviseren en als reserve-geweer achter de hand houden.

Software???

Net als alle moderne apparatuur is ook deze richtkijker voorzien van firmware. Hoewel je mag verwachten dat nieuwe firmware alleen verbeteringen geeft is dat voor Pard niet zo zeker. In de laatste firmware is het niet meer mogelijk om exacte afstanden in te geven voor de zero-range. Hij werkt met merkwaardige stappen en dwingt af om de zero in te stellen op 18,29 m, 22,86 m of 27,43 m. Ik weet zeker dat dit in de vorige versie van de firmware niet zo was. Daar kon gewoon per meter invoeren. Daar staat tegenover dat je in de vorige versie geen pellet-gewicht van minder dan 1 gram kon invoeren.

Ook kan het je gebeuren dat als je de kijker een paar keer aan- en uitgezet hebt dat de ballistische calculator ineens verkeerde berekeningen gaat maken. Je schiet dan zomaar 5 cm te laag. Als je dan de ballistische parameters opnieuw (dezelfde waarden) invoert dan doet hij het weer goed. Heel raadselachtig en alle cursisten hadden hier problemen mee. Het is dus zaak om als de ballistische data er eenmaal goed instaat nergens meer aan te komen en heel goed op te letten of de calculator blijft werken. Ik hoop en verwacht dat dit wordt opgelost in een volgende update van de firmware.

Aanvulling: Intussen ben ik erachter dat als je de afstand meet met de LRF en de kijker is ingezoomd dan staat het correctie streepje op de verkeerde hoogte. Als de dan even uitzoomt en weer inzoomt dan geeft hij de juiste correctie weer. Een oplossing is om jezelf aan te leren om uitgezoomd afstand te meten. Voordat je de trekker overhaalt zoom je in.

Ons Oordeel

Henk en ik hebben besloten om de Pard DS35 LRF – 50mm – 940nm aan te bevelen voor rattenjagers die bij ons de cursus komen doen. Wij zijn er intussen mee vertrouwd en kunnen de cursisten met dit apparaat op weg helpen.

17 gedachten aan “Pard DS35 – 50mm – 940nm LRF”

 1. Nieuwe software Pard ds35 geinstalleerd. Zero afstanden nog steeds in meters (telkens verhoogd met 5 meter). De zoomfunctie is gewijzigd. I.p.v. zoom 4x in een keer naar 8x wordt deze nu in 4 stapjes gedaan. De pip geeft nu ook de crosshair weer, zodat je feitelijk over een extra zoom beschikt. Kogelgewicht onder 1 gram in te stellen. Moet nog ervaren of het irritante verspringen van de zero instelling nu verholpen is. Kom op terug.

  1. Hallo Sjaak, welke firmware versie is dit?

   (De laatste versie welke ik van de pard.com website heb gehaald past de zoom-functie met stappen van 0.1 ipv 1.0 aan. Dit werkt echt helemaal niet prettig)

  2. In tegenstelling tot mijn eerder bericht wijzigt de zoomfunctie in de firmware 20230928 niet van 4x naar 8x in 4 stappen maar in 40 stappen (telkens 0,1 vergroting erbij). Van 8x terug naar 4x ook weer in 40 stappen. Persoonlijk vind ik dat wel een beetje teveel van het goede. Heb Pard.com verzocht om de firmware 20230620 naar mij te sturen (die voldeed naar mijn mening prima) en deze heb ik inmiddels ontvangen en ook weer geïnstalleerd. Mocht een van jullie hierin geïnteresseerd zijn geef maar een berichtje op info@ratpatrouille.nl. De firmware van 20230620 heeft als voordeel boven die van 20221017 dat de kogelgewichten in ,01 gram kan worden ingesteld waardoor de lichtgewicht loodvrije pellets nu correct kunnen worden ingevoerd. Ook bijv een BC waarde 0,016 kan worden ingevoerd. Nadeel tov de 2022 versie is dat zero afstanden vanaf 5 meter telkens met 5 meter worden verhoogd. Ik ervaar dat zelf niet zo als een probleem. Inmiddels beschik ik over de volgende firmwares 202217, 20230218, 20230620 en 20230928. Als ik hier iemand mee kan helpen?

 2. Heb de Pard ds35 onlangs gekocht. Firmware 20230620. Zero afstanden nu in meters in te stellen op 5, 10, 15, 20, 25 etc.
  Eenmaal ingesteld werkt de calculator perfect. Probleem met het opnieuw moeten instellen van recticle adjustment na wegleggen geweer zit er nog wel in. Gek genoeg direct na aanpassen weer terugzetten op eerder ingestelde waarde. Wellicht doe ik iets niet goed?

 3. Ik loop toevallig tegen deze post aan op zoek naar firmware van oktober 2022 ivm die rare waarden bij de zero range. Pard is niet erg snel met antwoorden, eigenlijk niet dus. De website van Pard laat ik ook geenfirmware zien van de DS35. Mocht iemand in de gelegenheid zijn deze firmware door te sturen, heel graag en vriendelijk bedankt.

  mvg,
  Rik

 4. Ik wil ook voor de Pard gaan, maar is bekend of deze geleverd wordt met de nieuwste firmware?
  Zou ik uit voorzorg de oude firmware kunnen ontvangen via mail?

  Alvast bedankt.

   1. Ik heb de Pard van de week binnen gekregen. Werkt mooi, maar ook in mijn firmware (PARD_DS35_20230314) de vreemde zero meters. 4.57 9.14 13.72 18.29 enz.

    Zou ik de oktober 2022 firmware van je mogen ontvangen?

 5. Hoi Jos,

  Ik had mijn DS35-50 al vroeg besteld en deze kwam met de firmware d.d. oktober 2022. In feb 23 is een nieuwe firmware versie uitgekomen (PARD_DS35_20230216) waarin er verbeteringen zouden zijn aangebracht aan de BC voor korte afstanden (wat is kort?) en de IR illuminator zou op de laagste stand meer dimmen. Ik deze dus in februari erop gezet. Dat bleek geen verbetering te zijn. Zoals je al beschrijft in je test af en toe vreemde afwijkingen en de zero afstand niet in hele meters maar omgerekende waarden van yards waardoor je in meters alleen stappen kan instellen van bijvoorbeeld 19,21,23m etc. En niet 19,20,21,22 etc.
  Ik heb in maart de oude okt’22 firmware terug gezet en sindsdien geen problemen. Naar verwachting komt Pard in ‘23 nog met een firmware update. Afwachten of deze issues daarin opgelost zijn.

  1. Ha Marco,

   Dank je wel voor de oude firmware. Ik heb deze erop gezet en de kijker opnieuw ingeregeld. Hij werkt nu perfect. Zodra er een nieuwe firmware update komt gaan we die alsnog testen.

  2. Hallo Marco, ik heb hetzelfde probleem met de nieuwe firmware.
   Vraag, kun je de oude firmware terugzetten over de nieuwe?.
   Waar kan ik de oude firmware vinden of zou je het bestandje kunnen mailen.
   Alvast bedankt.
   Mvg Emil

  3. Hi Marco.
   Is het mogelijk dat je mij ook de oude firmware kunt mailen.
   Ik heb hetzelfde euvel met het verspringen van mijn zero.

   Hopelijk lukt het, of heb je een site waar ik deze kan downloaden.

   MVG Emil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *